Ελληνική κτηματαγορά: Νοέμβριος 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελληνική κτηματαγορά : Νοέμβριος 2022

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 19/12/2022 | 3 λεπτά
επενδυση-κτηματαγορά-2022

Ποια είναι η κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά για τον μήνα Νοέμβριο; Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αγαπημένη μου φράση από τον πρώτο μου εργοδότη: 

«Για να τολμήσεις μια πρόβλεψη οικονομικά, πρέπει να εξετάζεις όλα τα δεδομένα»· και το ακολούθησα.

Πάντα προσπαθώ να ενημερώνομαι για το που βρίσκεται η κτηματαγορά. Θεωρώ, ότι μπορεί να βοηθήσει κάποιον που θέλει να κάνει μια ολοκληρωμένη επένδυση σε ένα ακίνητο και την ανάλυση αυτή σας την παρουσιάζω παρακάτω.

Καθώς φτάσαμε μια ανάσα πριν τα Χριστούγεννα, η κατάσταση στην οικονομία των ακινήτων δε παρουσιάζει μεγάλες αλλαγές. Νιώθω μια στασιμότητα που είναι επακόλουθο της κόπωσης, αλλά με προβληματίζουν ορισμένες αναλύσεις.

Αρχικά θα ξεκινήσω με την τουριστική σεζόν του 2022. Σαφέστατα, δεν είχε καμία σχέση με τις 2 τελευταίες covid περιόδους, αλλά όπως μπορείτε να διαβάσετε και αναλυτικότερα σε αυτό το άρθρο, τελικά ο στόχος του να ξεπεραστεί ο τζίρος του 2019, δεν επετεύχθη. Φυσικά, όπως βλέπουμε και παρακάτω υπάρχει μείωση των επισκεπτών που έρχονται οδικά και είναι αναμενόμενο εξαιτίας των εχθροπραξιών στην Ουκρανία και λόγω του υψηλού κόστους μετακίνησης.

Θα ήθελα όμως να σταθώ στα εξής στατιστικά:

  • οι αεροπορικές επισκέψεις μειώθηκαν κατά 0,2% σε σχέση με το 2019 και 
  • οι οδικές κατά 35,4% 
  • ωστόσο ο συνολικός τζίρος μειώθηκε μόνο κατά 3,6% που με τα παραπάνω δεδομένα είναι επιτυχία. 

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε πλέον ότι, ο τουρισμός είναι ένας από τους βασικούς (ίσως και ο μόνος) πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας που μπορούμε να βασιστούμε. Τα δεδομένα όμως έχουν αλλάξει· η τουριστική περίοδος ΔΕΝ περιορίζεται μόνος στους 3 μήνες του καλοκαιριού και εύχομαι να μπορέσουμε να γίνουμε και πιο ανταγωνιστικοί ως προς τον ευρωπαϊκό τουρισμό της χειμερινής περιόδου.

Ομως, πως αυτό επηρεάζει την ελληνική κτηματαγορά;

Η Αθήνα, είναι η πιο παλιά πρωτεύουσα στον κόσμο με συνεχόμενη κατοίκηση και οι επισκέψεις όλο και αυξάνονται. Η οικοδόμηση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων στην Αθήνα (με εξαίρεση το project του Ελληνικού) και ειδικά στο ιστορικό κέντρο, γίνεται όλο και δυσκολότερη. Βλέπουμε πολλά κτίρια, να μεταμορφώνονται σε τουριστικά καταλύματα και υπάρχει και το Airbnb που έχει κατηγορηθεί, ότι ευθύνεται για την αύξηση των μισθωμάτων στη χώρα μας. Ωστόσο σε προηγούμενη ανάλυση μου, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. 

Αρα, η επένδυση σε ακίνητο με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση, τελικά έχει αξία;

Κατά τη γνώμη μου έχει, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί το ρίσκο που υπάρχει στην επένδυση αυτή. Δεν είναι λίγα τα άρθρα και οι φήμες, ότι αναμένονται (ίσως και πριν το καλοκαίρι του 2023) ευρωπαϊκοί περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι που θα επηρεάσει άμεσα τις αποδόσεις των συγκεκριμένων επενδύσεων. 

Τι αναμένουμε προσεχώς στην ελληνική κτηματαγορά;

 

κτηματαγορά-noemvrios-2022

 

Κλείνοντας, δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην Prodexpo που όπως αναλύεται στο άρθρο αυτό, θα κρατήσω τα εξής: 

  • αναμένεται μια στάση αναμονής έως το 2023 (άνοιξη / φθινόπωρο) στην κτηματαγορά 
  • ομιχλώδες τοπίο (με άλλα λόγια καμία πρόβλεψη δε μπορεί να γίνει) 
  • Δεν προβλέπεται ούτε ανάπτυξη αλλά ούτε και ύφεση

Παρόλα αυτά η επαγγελματική μου άποψη είναι ότι ακόμα και με το ομιχλώδες τοπίο στην ελληνική κτηματαγορά, υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση και με τις κατάλληλες εκτιμήσεις κινδύνου και χρονοδιαγράμματος, είναι κατάλληλη περίοδος για αγορές ή πωλήσεις. 

Ορισμένα παραδείγματα ακινήτων είναι τα : 

  • Ρετιρέ ανακαινισμένο στο Κολωνάκι, από μόνο του πάντα κεντρίζει το ενδιαφέρον, ναι η τοποθεσία (γνωστή ως location) είναι εξαιρετική, η ζητούμενη τιμή εντός της αγοράς, δυνατότητα άμεσης μίσθωσης φυσικά και διατήρηση της αξίας του σε βάθος χρόνου. 
  • Νεόδμητο διαμέρισμα στην Κηφισιά και μάλιστα στο κέντρο αυτής σε συγκρότημα κατοικιών σύγχρονων προδιαγραφών, κατά κύριο λόγω απευθύνεται σε αγοραστή με στόχο την ιδιόχρηση, θα μπορούσε ωστόσο και πάλι να θεωρηθεί επένδυση,

και τέλος για τους λάτρεις της ιστορίας δεν μπορώ να μην παρουσιάσω μια παλιά αρχοντική μονοκατοικία στο Μαρούσι, που είναι ιδανική για επένδυση, είτε με τη μορφή της μεταπώλησης, είτε της μίσθωσης. 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Πανοραμική-Θέα-από-την-Καλλιδρομίου Οι γειτονιές μας

23/02/2023

Νεάπολη - Εξάρχεια - Μουσείο: Οι πιο "hot" γειτονιές της Αθήνας

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο "παρεξηγημένες" και upcoming περιοχές της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή η οποία προσελκύει κόσμο διαφορετ...

Διαβάστε περισσότερα
Update Of Greek Real Estate Market Αγορά Ακινήτων

28/09/2022

Update Of Greek Real Estate Market

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο.  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογέ...

Διαβάστε περισσότερα
Καταπράσινος δρόμος στην Κηφισιά Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητα της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
Ellika - Akmi Σεμινάρια