Ελληνική κτηματαγορά: Σεπτέμβριος 2023 | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελληνική κτηματαγορά : Σεπτέμβριος 2023 | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 18/09/2023 | 3 λεπτά
parthenon-ellika-realestate

Ο Αύγουστος, αν και θεωρείται από πολλούς ως ένας μήνας ξεκούρασης, υπάρχει ενδιαφέρον στο να δούμε πως περίπου κινήθηκε η κτηματαγορά κατά τη διάρκεια του μήνα.

 

Πως πήγε η τουριστική περίοδος για το καλοκαίρι 2023;

 

τουριστες-αθηνα

 

Ξεκινώντας από τον τομέα του τουρισμού, είναι αδιαμφισβήτητο ότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για την Ελλάδα, καθώς γεμίζει τουρίστες από κάθε γωνιά της γης. Δυστυχώς όμως, όπως κάθε χρονιά τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι και φέτος, οι έντονες πυρκαγιές επηρέασαν κατά πολύ την κατάσταση, με ανυπολόγιστες καταστροφές στη φύση, σε ανθρώπινες περιουσίες και ό,τι επεκτάσεις έχει αυτό. 

Ολοι μας διαβάσαμε αναλύσεις και προβλέψεις για την φετινή πορεία του τουριστικού κλάδου (σχετικό άρθρο εδώ), αλλά θα επιλέξω να αναφερθώ με οικονομικά στοιχεία τον επόμενο μήνα, που θα έχουμε πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Σίγουρα το ερώτημα που μας έρχεται στο μυαλό είναι γιατί δεν έχουμε μεγαλύτερη τουριστική περίοδο όπως αρκετές χώρες της Ευρώπης.

 

Γιατί δεν είναι η Ελλάδα all-year-round τουριστικός προορισμός;

 

akropoli-athina

 

Ωστόσο η απάντηση, δεν είναι απλή·  η αλήθεια είναι ότι ενώ οι υποδομές υπάρχουν, ο καιρός ακόμα και το χειμώνα είναι ανταγωνιστικός και πολιτισμικά τουλάχιστον η χώρα αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς τουρίστες ανά τον κόσμο, δεν υπάρχει μεγάλη εισροή επισκεπτών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Θεωρώ ότι ένας από τους παράγοντες που παίζει ρόλο, είναι ότι δεν έχει γίνει οργανωμένα ένα marketing plan για τη προώθηση της Ελλάδας ως all-year-round τουριστικός προορισμός ή δεν το έχουμε πιστέψει αρκετά. Μια πρόβλεψη που θα τολμήσω να κάνω είναι, ότι την επόμενη δεκαετία θα δούμε αλλαγές της τουριστικής περιόδου, κατι που μπορεί να ξεκινήσει και από φέτος. Αυτό σιγά σιγά φαίνεται να έχει αρχίσει να επηρεάζει και την κτηματαγορά και σε συνδυασμό με την golden visa ,που υπάρχουν αλλαγές, αλλά και τους ψηφιακούς νομάδες, αποτέλεσμα του covid, παράγοντες που αποτυπώνουν στη στατιστική όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μίσθωση ή επένδυση σε ακίνητα στη χώρα μας.

Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές στην κτηματαγορά; 

Παρ' όλα αυτά, δεν θα αναζητήσω εκεί την αιτία της ανόδου των τιμών/ αξιών της κτηματαγοράς· απεναντίας παρατηρώ ότι είναι μόνο ένα μικρό ποσοστό που δεν είναι ικανό να επηρεάσει την συνολική εικόνα.  

Η αγορά των ακινήτων στην Ελλάδα δείχνει να έχει δυνατές βάσεις και αντιστέκεται, και η άποψη μου αυτή  επιβεβαιώνεται σε επενδύσεις που ολοκληρώνονται παρά τις υψηλές τιμές είτε είναι μισθωτικές, είτε πώλησης. Σίγουρα η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ευρώπης, με υψηλό πληθωρισμό, συνεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων, υψηλό κόστος κατασκευής και τις εχθροπραξίες να συνεχίζουν, δημιουργεί μια γενικότερη ανασφάλεια στο οικονομικό κλίμα. 

Ωστόσο πατροπαράδοτα, η κατάσταση στην κτηματαγορά της Ελλάδας, έχει άλλες προσαρμογές & δυνατότητες χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει ρίσκο ή ότι η τάση αυτή της ευρώπης δεν θα έρθει και σε εμάς. Ωστόσο μέσα στο καλοκαίρι μελέτησα αυτό το άρθρο από το IMF organization που μας δίνει μια διαφορετική οπτική γωνία:

•    Όπως θα διαβάσετε η Ελληνική κτηματαγορά κατατάσσεται σε χαμηλού ρίσκου επένδυση 
•    Στις πρώτες θέσεις υψηλού ρίσκου βρίσκουμε Καναδά, Αυστραλία και Λουξεμβούργο 
•    Στη πρώτη δεκάδα οι Ευρωπαϊκές χώρες είναι Σουηδία, Ολλανδία, Πορτογαλία Δανία 
•    Φυσικά συνδέονται με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού και καθώς (πλέον) έχουμε χαμηλό ατομικό δανεισμό (αποτέλεσμα της κρίσης) αυτό μας προστατεύει (ποιος θα το περίμενε όταν πριν 4-6 χρόνια το θεωρούσαμε πρόβλημα ανάπτυξης...) 
•    μακροσκελή ανάλυση μπορείτε να διαβάσετε στο blog μου 

H επένδυση του Σεπτεμβρίου από το Ellika Real Estate:

Κλείνοντας θέλω να σας παρουσιάσω μια ενδιαφέρουσα μεζονέτα προς πώληση στο Διόνυσο που έχει όλα τα χαρακτηριστικά που θα αναζητούσε κάποιος : 
•    Οικόπεδο 800 τ.μ.
•    360 τ.μ. κατοικίας (μεζονέτα/ μονοκατοικία) 
•    Πισίνα
•    Κατασκευή του 2004 
•    Ζητούμενη τιμή 2.200€ ανά τ.μ.

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Μίσθωση Κατοικίας το 2022 Ενοικιάσεις Ακινήτων

06/05/2022

Μίσθωση Κατοικίας το 2022

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη παρά τις εκτιμήσεις ότι θα είχαμε μια αποκλιμάκωση του ύψους των ...

Διαβάστε περισσότερα
ktimatagora-apologismos-2022 Αγορά Ακινήτων

22/12/2022

Απολογισμός Κτηματαγοράς για το 2022 | Ellika Real Estate

Φτάσαμε στον Δεκέμβριο μιας ιδιαίτερης χρονιάς και θα προσπαθήσω να κάνω έναν μικρό απολογισμό για το 2022. Η αγορά των ακινήτων, είτε πρόκειται για επένδυση ή ιδιοχρησία, έχει τους δικού...

Διαβάστε περισσότερα
ellika real estate - nea tou noemvri Νέα της Αγοράς

01/12/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Νοέμβριος 2023 | Ellika Real Estate

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που πατροπαράδοτα ξεκινάμε τις στατιστικές και  αναλύσεις για την πορεία της κτηματαγοράς για όλο το έτος. Ωστόσο φέτος είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κ...

Διαβάστε περισσότερα
Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; Αγορά Ακινήτων

28/09/2022

Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; | Ellika Real Estate

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο.  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογέ...

Διαβάστε περισσότερα
Ελληνική κτηματαγορά: Ιούλιος 2023 | Ellika Real Estate Νέα της Αγοράς

21/07/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Ιούλιος 2023 | Ellika Real Estate

Φτάνοντας και επίσημα στο μέγιστο σημείο της τουριστικής περιόδου, παρατηρούμε ότι ενώ τα πρώτα σημάδια είναι αρκετά ενθαρρυντικά, είναι ταυτόχρονα αρκετά προβληματικά ως προς τον τζίρο. ...

Διαβάστε περισσότερα
κτηματαγορά-μάιος-2023 Νέα της Αγοράς

02/06/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Mάιος 2023 | Ellika Real Estate

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα βασικά σημεία της αγοράς των ακινήτων και να κάνω μια σύντομη παρουσίαση για το πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για το μήνα...

Διαβάστε περισσότερα