Ελληνική κτηματαγορά: Ιούνιος 2023 | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελληνική κτηματαγορά: Ιούνιος 2023 | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 23/06/2023 | 4 λεπτά
Κτηματαγορά Ιούνιος 2023

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για τον μήνα Ιούνιο, προτείνοντας στο τέλος δύο ακίνητα που θεωρώ ότι έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά για τον Ιούνιο του 2023;

Η αγορά των ακινήτων δείχνει μια κόπωση τις τελευταίες ημέρες και σίγουρα η μακρά προεκλογική περίοδος έχει συμβάλει σε αυτό. Ωστόσο η διάθεση για επένδυση, ίσως και λόγο πληθωρισμού από τους αγοραστές, παραμένει ζωντανή και για αυτό το λόγο εκτός από τη παρουσίαση/ ανάλυση της κτηματαγοράς, στο τέλος παραθέτω 2 διαμερίσματα που έχουν μεν επενδυτικό χαρακτήρα αλλά πιο πολύ ως τοποθέτηση / απόδοση. 

Πλέον έχουμε μπει στον Ιούνιο και η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και επίσημα. Είναι πολύ ευχάριστο να βλέπεις να έχει επανέλθει η εικόνα (τουριστικά) στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας σε επίπεδα προ του Covid. Της Ελλάδας της αξίζει (προσωπική μου άποψη) μια πολύ δυναμική τουριστική κίνηση, κάτι που ήταν πάντα ζηλευτό αλλά όχι ανταγωνιστικό με άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες (βλέπε Ρώμη, Παρίσι κτλ) και ποτέ δε κατάλαβα γιατί δεν έχουμε τουρισμό όλο το 12μηνο.

Πως επηρέασαν οι εκλογές την κτηματαγορά;

 

ελληνική κτηματαγορά ιούνιους 2023

 

Ακούγομαι ως προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά μάλλον έχω επηρεαστεί από το γεγονός ότι έχουμε ξανά εκλογές μέσα σε ένα μήνα. Ωστόσο νιώθω ότι το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου ήταν τέτοιο που εξασφάλισε μια ομαλότητα στην οικονομία. Προς θεού, δεν αναφέρομαι στο κόμμα που κέρδισε ακόμα υπάρχει το ενδεχόμενο και για τρίτο γύρο, απλά η μείωση της αβεβαιότητας/ αστάθειας φάνηκε να μειώνεται από τις αντιδράσεις στην οικονομία (βλέπε χρηματιστήριο, αύξηση κινητικότητας στα ακίνητα και στην κατανάλωση κτλ).

Όπως και να έχει η οικονομία δεν σταματάει και κατ επέκταση η κτηματαγορά. Θα προσπαθήσω να κάνω μια πρόβλεψη για τα ακίνητα, (άλλωστε αυτός είναι ο λόγος αυτών των μηνιαίων αναλύσεων email). Μελετώντας τα στοιχεία/ άρθρα/ αναλύσεις πέτυχα αυτό το άρθρο που η τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει να συνεχιστεί η αύξηση των τιμών / αξιών των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το 2022 είχαμε αύξηση 11,1% (συνολικά για τα ακίνητα) και μέχρι στιγμής για το 2023 9,9%. Φυσικά πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τον υψηλό πληθωρισμό (ιδιαίτερα στο κλάδο της κατασκευής). Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι υπάρχει αύξηση των χρηματοδοτήσεων και μάλιστα για περίπου το 65% της αξίας (λογικό υγιές ποσοστό) αν και τα επιτόκια δανεισμού είναι υψηλά ωστόσο οι καταναλωτές φαίνεται να μην τους επηρεάζει τόσο. 

Τα δεδομένα αυτά σε συνδυασμό με τη δυναμική του τουρισμού και την αύξηση των εσόδων με κάνει να αισθάνομαι ότι δύσκολα θα ανακοπεί η τάση αύξησης των ζητούμενων τιμών των ακινήτων στο επόμενο διάστημα. Μάλιστα καθώς ετοίμαζα το μάθημα του σεμιναρίου στα ακίνητα που έχει ξεκινήσει και ολοκλήρωσα τη στατιστική κατάσταση της αγοράς, με κάποια έκπληξη πρέπει να πω διαπίστωσα ότι το γενικό επίπεδο αξιών της αττικής είναι κατά 17% με 19% χαμηλότερο από το υψηλό σημείο που είχαμε δει στα τέλη του 2019 με αρχές 2020 προτού γνωρίσουμε τον Covid 19 με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα. 

Οι επενδύσεις του Ιουνίου από το Ellika Real Estate:

Έχοντας αυτά κατά νου θα ήθελα να σας παρουσιάσω δύο ακίνητα που θεωρώ ότι έχουν κυρίως επενδυτικό ενδιαφέρον :

1.    Είναι ένα διαμέρισμα στον 3ο όροφο, επιφάνειας κάτι λιγότερο από 140τμ, σε κεντρικό δρόμο του Κολωνακίου που απαιτεί μεν ανακαίνιση και είναι ιδανικό τόσο για μίσθωση (θα μπορούσε να είναι και επαγγελματική έδρα πχ δικηγορικό γραφείο) αλλά και για κατοικία. Σίγουρα μπορεί απλά να ανακαινισθεί και μετα πωληθεί με κέρδος. Η αρχικά ζητούμενη είναι κάτι λιγότερο από 4.000 ευρώ/τμ. Ιδανικό για μεταπώληση ή διατήρηση ως ακίνητο εισοδήματος . Διαβάστε περισσότερα για το ακίνητο εδώ.

2.    Το δεύτερο είναι ένα διαμέρισμα στο Ν. Ψυχικό που είναι μια πολύ σταθερή (ως προς αξίες) περιοχή. Η τοποθεσία του είναι πολύ εμπορική (150μ από την Αγία Σοφία) 120τμ, δευτέρου ορόφου, πρόσφατα ανακαινισμένο προς πώληση έναντι 3.500/τμ και κατά βάση μπορεί να έχει μια σταθερή απόδοση της τάξεως του 4%. 
Αν σας ενδιαφέρει μπορώ να σας στείλω αναλυτική παρουσίαση αγοράς και επένδυσης. Διαβάστε περισσότερα για το ακίνητο εδώ.

Διαβάστε επίσης

flip-real-estate-επένδυση Νέα της Αγοράς

12/05/2023

Επένδυση και ακίνητα: Ένα νέο Flip project στον Διόνυσο | Ellika Real Estate

  Όπως έχουμε αναλύσει αρκετές φορές η επένδυση σε ένα ακίνητο δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί ανάλυση και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο όλοι μας όταν εξετάζουμε την αγορά ενός ακιν...

Διαβάστε περισσότερα
Καταπράσινος δρόμος στην Κηφισιά Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητα της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο | Ellika Real Estate

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
κτηματαγορά-μάιος-2023 Νέα της Αγοράς

02/06/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Mάιος 2023 | Ellika Real Estate

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα βασικά σημεία της αγοράς των ακινήτων και να κάνω μια σύντομη παρουσίαση για το πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για το μήνα...

Διαβάστε περισσότερα
ellika real estate - nea tou noemvri Νέα της Αγοράς

01/12/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Νοέμβριος 2023 | Ellika Real Estate

Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που πατροπαράδοτα ξεκινάμε τις στατιστικές και  αναλύσεις για την πορεία της κτηματαγοράς για όλο το έτος. Ωστόσο φέτος είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε κ...

Διαβάστε περισσότερα