Μίσθωση Κατοικίας το 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μίσθωση Κατοικίας το 2022

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 06/05/2022 | 3 λεπτά
Μίσθωση Κατοικίας το 2022

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ενεργειακή κρίση, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα είχαμε μια αποκλιμάκωση του ύψους των μισθωμάτων στις αρχές του 2022.  

Πλέον οι μισθωτές απαιτούν το ακίνητο να έχει υψηλή ενεργειακή κλάση για μείωση του κόστους τους τόσο για οικιστική χρήση αλλά και για γραφειακούς χώρους. Ωστόσο η αιτία της σημερινής κατάστασης, εντοπίζεται πίσω στη περίοδο του 2009 και σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία από το 2005 μέχρι το 2012 η συνολική μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας ήταν της τάξεως του -70%. 

Όσο η οικοδομική δραστηριότητα είναι μειωμένη (αναμένεται να περιοριστεί και άλλο λόγο κόστους κατασκευής) και η ζήτηση για μίσθωση ποιοτικών ακινήτων είναι υψηλή θα πιέζει την αγορά για άνοδο των ζητούμενων ενοικίων. Στην οικονομία ωστόσο δεν υπάρχουν αδιέξοδα, ήδη βλέπουμε επενδυτικές κινήσεις με πλήρη και ποιοτική ανακαίνιση και ταυτόχρονη ενεργειακή αναβάθμιση σε παλαιά διαμερίσματα με στόχο τη μίσθωση/ εκμετάλλευσή τους, που θα καλύψουν ένα μικρό κενό της αγοράς. Επίσης οι τράπεζες έχουν αρχίσει να δανειοδοτούν πιο έντονα την αγορά κατοικίας και καθώς τα μισθώματα είναι τόσο υψηλά είναι αναμενόμενο να είναι πιο ελκυστική η αγορά/ επένδυση διαμερίσματος. 

Ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης πάντα θα καθορίζει το επίπεδο τιμών και μάλιστα στα νότια προάστια που έχουν αποτυπωθεί οι υψηλότερες αυξήσεις αναμένεται να προστεθούν περί τις 10.800 κατοικίες μέσης επιφάνειας 110τμ δηλαδή πάνω από 1 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα κατοικιών. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία και την απογραφή του 2011 βλέπουμε: 

misthosi-katoikias-to-2022

Βασικά αναμένουμε αύξηση των διαμερισμάτων ύψους 1% επί όλων των κατοικιών που υπάρχουν στην Αττική και στις κατοικίες προς μίσθωση αύξηση 7,5% και αν επικεντρωθούμε στα Νότια προάστια το ποσοστό αυτό μπορεί να τριπλασιαστεί. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το project του Ελληνικού θα προκαλέσει ανακατατάξεις ή πιο σωστά διορθώσεις στην αγορά των ακινήτων όχι μόνο στα νότια προάστια αλλά στην Αττική γενικότερα. 

Ταυτόχρονα με βάση τη Eurostat ένα ελληνικό νοικοκυριό δαπανάει πάνω από το 50% του εισοδήματος για τη μίσθωση και λειτουργία κατοικίας. Το απογοητευτικό είναι η σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη καθώς όχι μόνο έχουμε τη πρώτη θέση αλλά στη δεύτερη ακολουθεί η Ρουμανία που κατά μέσο όρο δαπανά μόλις το 29,4% του μέσου εισοδήματος για το κόστος της κατοικίας. 

Τα νούμερα αυτά δεν μπορούν να υποστηρίξουν την Ελληνική Οικονομία και θα αναζητηθούν λύσεις από τους καταναλωτές για να αντιμετωπιστεί αυτό, μάλιστα σε όλη την Ευρώπη έχουν υιοθετηθεί νόμοι για να προστατευτούν οι μισθωτές κυρίως για τις ευάλωτες ομάδες. 

Κλείνοντας πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η κτηματαγορά των μισθωμάτων έρχεται αντιμέτωπη με παρόμοια κατάσταση, και στις αρχές του 2000 η αύξηση των ενοικίων ήταν το ίδιο έντονη και μόλις έφτασε σε παράλογα οικονομικά επίπεδα (2004-2005) παρατηρήθηκε αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά αντί για μίσθωση που οδήγησε σε διόρθωση του ύψους των μισθωμάτων. 


 

Διαβάστε επίσης

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας Αγορά Ακινήτων

08/03/2022

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

Το Ellika Real Estate σε μια ακόμη προσπάθεια του να αναλύσει την αγορά για να βοηθήσει τους πελάτες του απαντά σε ερωτήσεις για την αγορά ακινήτων. Οι έμπειροι συνεργάτες του Ellika Real...

Διαβάστε περισσότερα
voula-seaside-from-the-above-picture-taken-from-drone Αγορά Ακινήτων

09/02/2023

3+1 αξιοθέατα για να επισκεφθείς στην Βούλα!

Η Βούλα είναι ένα από τα πιο προνομιούχα προάστια που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η φυσική ομορφιά της σε συνδυασμό με τις καθαρές θάλασσες που απολαμβάνουν οι ...

Διαβάστε περισσότερα
Πανοραμική-Θέα-από-την-Καλλιδρομίου Αγορά Ακινήτων

23/02/2023

Νεάπολη - Εξάρχεια - Μουσείο: Οι πιο "hot" γειτονιές της Αθήνας

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο "παρεξηγημένες" και upcoming περιοχές της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή η οποία προσελκύει κόσμο διαφορετ...

Διαβάστε περισσότερα
Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Αγορά Ακινήτων

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο? Αγορά Ακινήτων

01/04/2020

Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπoλειτουργίας και προφανώς αυτό έχει επηρεάσει άμεσα την κτηματαγορά, διαβάζω και ακούω διάφορες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Μέχρι κ...

Διαβάστε περισσότερα