Ενοικίαση σπιτιού κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 10/05/2023 | 6 λεπτά
Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω;

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε νομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα κατοικίδια συντροφιάς και γενικότερα την αντιπετώπιση τους. Τι προβλέπεται όμως στην περίπτωση πώλησης ή ενοικίαση σπιτιού και τα κατοικίδια; Τι πρέπει να προσέξουμε και τι ορίζει ο νόμος;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, τι λέει ο  νόμος;

Σύμφωνα με τον Νόμο 4039 του 2012, (άρθρο 8) επιτρέπεται η διατήρηση ζώων συντροφιάς σε κατοικίες, σε διαμερίσματα έως 2 (είτε είναι γάτες ή σκυλιά κτλ) με τις εξής ωστόσο προϋποθέσεις: 

  • Να διαμένουν στο ίδιο διαμέρισμα/ ακίνητο με τον ιδιοκτήτη τους, 
  • Δεν θα παραμένουν μόνιμα στις βεράντες ή στους ανοιχτούς χώρους του διαμερίσματος.
  • Η παραμονή τους, τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης των κανόνων ευζωίας, των υγειονομικών διατάξεων, αλλά και των αστυνομικών διατάξεων περί κοινής ησυχίας και 
  • θα πρέπει τα κατοικίδια να έχουν ελεχθεί ηλεκτρονικά, να έχουν σημανθεί και καταγραφεί και τέλος να φέρουν το βιβλιάριο υγείας τους. 

Εδώ είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ένα ζήτημα για το οποίο έχουν ακουστεί πολλά, αλλά έχει παρεξηγηθεί· δεν μπορεί να απαγορευτεί από τον κανονισμό της πολυκατοικίας η διατήρηση ζώωου συντροφιάς στο διαμέρισμα, εφόσον το κατοικίδιο πληρεί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις. 

 Με άλλα λόγια, αν αγοράσετε ακίνητο για παράδειγμα μια μεζονέτα σε συγκρότημα ή ένα διαμέρισμα, σύμφωνα με τον νόμο, κανείς δεν μπορεί να σας απαγορεύσει να έχετε έως 2 κατοικίδια, αν τηρούνται οι παραπάνω προδιαγραφές· προφανώς στη μονοκατοικία σας, δεν υπάρχουν καθόλου περιορισμοί. Όμως προκύπτει η πολύ λογική ερώτηση : τι ισχύει με την ενοικίαση σπιτιού και τα κατοικίδια; Μπορεί ο ιδιοκτήτης να απαγορεύσει την ύπαρξη κατοικιδίου σε ένα διαμέρισμα; 

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι ισχυεί τελικά;

Οι απόψεις σχετικά με την ενοικίαση και τα κατοικία, διίστανται και θα προσπαθήσω να παρουσιάσω τόσο τη νομική πλευρά, αλλά και τη πρακτική της, αναλύοντας και τα δικαιώματα του μισθωτή, αλλά και τη θέση του ιδιοκτήτη του ακινήτου.

 Αρχικά, όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ:

 

jack-russel-dog

ενός Jack Russel,

ελληνικος-ποιμενικός

ενός Ελληνικού Ποιμενικού, 

great-dane-dog-sitting-to-a-couch

ή ενός Μολοσσού.

Αλλά ας μπούμε στη θέση του ιδιοκτήτη και να φανταστούμε το παρακάτω παράδειγμα: ένας ιδιοκτήτης έχει ένα διαμέρισμα 60 τ.μ. και είναι μερικώς επιπλωμένο και αναζητά μισθωτή. Στο πρώτο λοιπόν ραντεβού, που περιμένει τον πιθανό ενοικιαστή για να δει το σπίτι και να τον γνωρίσει, έρχεται και τον συνοδεύει ένας...Έλληνας Ποιμενικός 50 κιλών ενός έτους μέσα στην ζωντάνια και την τρέλα. Νομίζω, ότι όσο φιλόζωος και να είναι, θα του περάσουν κάποιες δεύτερες σκέψεις και όλοι μας στη θέση του πιθανόν το ίδιο θα σκεφτόμασταν. 

 Θα ομολογήσω ότι το παραπάνω παράδειγμα μπορεί να είναι ακραίο, αλλά μας έχει τύχει και αυτό και όχι λίγες φορές. 

Όπως αναφέραμε, δεν μπορεί να απαγορευτεί η παρουσία ζώων συντροφιάς, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου δεν μπορεί να αρνηθεί τη μίσθωση για οποιοδήποτε άλλο λόγο ή να ζητήσει υψηλότερη εγγύηση.

Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι το ύψος της εγγύησης δεν προσδιορίζεται από κάποιο νόμο, είναι και αυτό κομμάτι της συμφωνίας και ελεύθερο προς διαπραγμάτευση απλά έχει παγιωθεί να είναι ένα ή δυο μισθώματα. 

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι συμβαίνει όταν ο μισθωτής δεν έχει ενημερώσει τον ιδιοκτήτη για το κατοικίδιο του;

Πάμε ωστόσο στη περίπτωση που δεν έχει ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης ότι υπάρχει κατοικίδιο, τι ισχύει; Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης μπορεί να καταγγείλει τη μίσθωση και να αποβάλει τον μισθωτή. Κατά βάση είναι απόκρυψη βασικού στοιχείου της σύμβασης και είναι ξεκάθαρο ότι αν υπάρχει κατοικίδιο θα πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό. 

Απεναντίας, αν δεν αναφέρεται η απαγόρευση ή όχι στο μισθωτήριο και κατά τη διάρκεια της μίσθωσης υιοθετηθεί ένα κατοικίδιο είναι θέμα νομικής μετάφρασης αν τελικά μπορεί ή πρέπει να είναι αποδεκτό ή όχι από τον ιδιοκτήτη.

Σε κάθε περίπτωση η συμβουλή μας είναι απλή, αν έχετε κατοικίδιο μην το αποκρύψετε, το δηλώνετε και το συμπεριλαμβάνετε στο συμφωνητικό μίσθωσης και αν προκύψει στη πορεία της μίσθωσης να υιοθετήσετε ένα τετράποδο φίλο, ενημερώστε τον ιδιοκτήτη με ένα email.  

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι ισχυεί για τους σκύλους βοηθείας και τα ζώα θεραπείας;

Θα ήθελα να κάνω μια μικρή και σύντομη αναφορά που νομίζω ότι είναι τελείως ξεκάθαρη και κατανοητή από όλους, όλα τα παραπάνω δεν ισχύουν για κατοικίδια βοήθειας και πιο συγκεκριμένα για σκύλους εκπαιδευμένους για συνανθρώπους μας με αναπηρίες (όχι μόνο για τυφλούς αλλά και άλλες παθήσεις), εδώ ισχύουν ειδικές διατάξεις της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας και από την εμπειρία μου άνω των 20 ετών στο χώρο των ακινήτων ποτέ και κανένας ιδιοκτήτης δεν προέβαλε κάποια αρνητική τοποθέτηση σε αυτή τη περίπτωση. 

Τι έχει αλλάξει στην στη νομοθεσία για τη κακοποίηση των κατοικιδίων;

Επίσης πρέπει να γίνει και η αναφορά ότι πέραν της νομοθεσίας της μίσθωσης για τα κατοικίδια συντροφιάς, έχει αλλάξει και η νομοθεσία για τη κακοποίηση / κακομεταχείριση των αγαπητών σε όλους μας τετράποδων φίλων. Το ότι ένας μισθωτής έχει 2 κατοικίδια και συμπεριλαμβάνεται ο όρος διατήρησης τους στο μισθωτήριο, δεν σημαίνει ότι έχει το δικαίωμα να το έχει όλη μέρα  στο μπαλκόνι με βροχές ή καύσωνες·  ο ιδιοκτήτης ή γείτονας έχει -και οφείλει- να κάνει την ανάλογη καταγγελία που αυτό θα οδηγήσει αρχικά στη προστασία του κατοικιδίου και κατ' επέκταση θα αντιμετωπίσει όλες τις συνέπειες του νόμου·  άρα το θέμα της μίσθωσης δεν είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα τον απασχολήσει. 

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι μπορώ να κάνω αν έχω παραπάνω από 2 κατοικίδια;

Για να μη σας κουράζω με λεπτομέρειες, αν θέλετε να έχετε πάνω από 2 κατοικίδια και να μην έχετε πρόβλημα με γείτονες, κανονισμούς κτιρίων κτλ η αγορά μιας μονοκατοικίας είναι μονόδρομος.

 Αν η λύση της αγοράς δεν είναι επιλογή τότε αναζητούμε διαμέρισμα, μεζονέτα ή και μονοκατοικία προς μίσθωση και κατά την αυτοψία και εφόσον το ακίνητο πληρεί τα κριτήρια σας (και των τετράποδων μελών της οικογένειας), τότε ενημερώνετε τον ιδιοκτήτη στην πρόταση προσφορά που έχετε ότι την οικογένεια συμπληρώνει και κατοικίδιο συντροφιάς. 

 Για να είμαι ειλικρινής η συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών είναι φιλόζωοι και πιθανότατα να έχουν και εκείνοι τετράποδα μέλη στην οικογένεια τους, όχι μόνο θα καταλάβουν τη θέση σας, αλλά θα εκτιμήσουν και το γεγονός ότι προτείνετε μια αυξημένη εγγύηση της μίσθωσης. Όταν θα προχωρήσετε στο στάδιο της μίσθωσης, η συμβουλή μου είναι να συμπεριλάβετε στο συμφωνητικό, αρκετές φωτογραφίες που αποτυπώνουν την εσωτερική, αλλά και εξωτερική κατάσταση του ακινήτου, ιδιαίτερα αν είναι επιπλωμένο. 

Οσο πιο σωστή αντιμετώπιση υπάρχει από την αρχή, κατανοώντας και τη θέση του ιδιοκτήτη, τότε θα προστατευθεί η σύμβαση της μίσθωσης για όλη τη διάρκεια της, δηλαδή αν δεν πρέπει να επιτρέψετε η ύπαρξη του κατοικιδίου να είναι μήλο της έριδος ή αιτία προστριβών με τον ιδιοκτήτη ή κάποιον περίεργο γείτονα. Μάλιστα προτείνουμε να ακολουθήσετε μια διαδικασία για τη μετακόμιση καθώς η αλλαγή περιβάλλοντος δεν είναι πάντα ήρεμη για τους τετράποδους φίλους μας.

Μπορείτε εδώ να διαβάσετε ορισμένες βοηθητικές συμβουλές για να κάνετε τη διαδικασία αυτή όσο πιο ευχάριστη γίνεται για τον πολύτιμο μέλος της οικογένειας. 

 

Διαβάστε επίσης

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια; Ενοικιάσεις Ακινήτων

18/02/2022

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια;

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια; Οι τιμές των ενοικίων παραμένουν πολύ υψηλά, ειδικά όταν συγκρίνει κανείς τις μέσες τιμές ενοικίασης με τους μισθούς και τα ποσοστά του εισοδήματος που δαπανο...

Διαβάστε περισσότερα
spiti-ellika-real-estate Νέα της Αγοράς

27/10/2023

Είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση σε ακίνητο; | Ellika Real Estate

Σήμερα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε, με δεδομένα πάντα, την πάντα επίκαιρη ερώτηση αν είναι η κατάλληλη στιγμή για επένδυση κάποιος σε ακίνητο στην Ελλάδα.  Το μονο σίγουρο είναι ότι ...

Διαβάστε περισσότερα
ελληνική κτηματαγορά δεκέμβριος 2023. 1 Νέα της Αγοράς

31/12/2023

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Δεκέμβριο; | Ellika Real Estate

Η ετήσια ανασκόπηση για την ελληνική κτηματαγορά, με στατιστική ανάλυση θα είναι το αντικείμενο ανάλυσης για τον επόμενο μήνα, ωστόσο για τώρα θέλω να σταθώ σε ορισμένα σημεία που προβλημ...

Διαβάστε περισσότερα
Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Οι γειτονιές μας

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Ο Λόφος Στρέφη, στα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο? Νέα της Αγοράς

01/04/2020

Η κτηματαγορά για το 2020: Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπoλειτουργίας και προφανώς αυτό έχει επηρεάσει άμεσα την κτηματαγορά, διαβάζω και ακούω διάφορες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Μέχρι κ...

Διαβάστε περισσότερα