Απολογισμός Κτηματαγοράς για το 2022 | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απολογισμός Κτηματαγοράς για το 2022 | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 22/12/2022 | 4 λεπτά
ktimatagora-apologismos-2022

Φτάσαμε στον Δεκέμβριο μιας ιδιαίτερης χρονιάς και θα προσπαθήσω να κάνω έναν μικρό απολογισμό για το 2022. Η αγορά των ακινήτων, είτε πρόκειται για επένδυση ή ιδιοχρησία, έχει τους δικούς της κανόνες και επηρεάζεται (άμεσα ή έμμεσα) από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τις αντιδράσεις της αγοράς και κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που αγαπάω στο επάγγελμα αυτό. Ωστόσο η κάθε προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων βοηθάει στο να την κατανοήσουμε λίγο καλύτερα.

ktimatagora-apologismos-2022

Πως κινήθηκε η αγορά το 2022;

Το 2022, ομολογώ, πως ξεκίνησε περίεργα. Ενώ από τις αρχές του Ιανουαρίου υπήρχαν πολλές αναφορές για την κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εχθροπραξίες· την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κτηματαγορά είχε παγώσει, κυριολεκτικά, καθώς υπήρξαν έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Φεβρουάριος, είχε ως κύριο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία, που όπως όλοι πλέον ξέρουμε οδήγησε σε πόλεμο, ο οποίος διαρκεί μέχρι και σήμερα. Πολλές ήταν οι απόψεις ότι δεν θα διαρκούσε πολύ ή ότι θα υπήρχε γενική σύρραξη, ωστόσο 10 μήνες αργότερα, ο πόλεμος ακόμα δεν έχει λήξει. Παρόλη την πολιτική αστάθεια, ευτυχώς η κατάσταση αυτή δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Από τον Μάρτιο μέχρι το Πάσχα, η υγειονομική κρίση Covid 19 είχε χάσει την πρώτη θέση στην καθημερινότητα και πλέον το κύριο θέμα ήταν η επερχόμενη ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Ήταν μια περίοδος, που η κτηματαγορά  άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης και μείωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο ΔΕΝ ήταν αρκετή για να δούμε σοβαρές μειώσεις είτε στις μισθωτικές, είτε στις αγοραίες αξίες. 

Μετά το Πάσχα και μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η χώρα μας επικεντρώθηκε στον τουρισμό, γεγονός αναμενώμενο, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός ουσιαστικά υπολειτουργούσε. Το 2022, υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστεί ο τζίρος του 2019 (που ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά), στόχος που ΔΕΝ επετεύχθη, αλλά τουλάχιστον πλησίασε αρκετά. Η ζήτηση για ακίνητα εξακολουθούσε να είναι θετική και άρχισε να διαφαίνεται, ότι το θέμα του πολέμου ΔΕΝ θα λειτουργούσε αρνητικά. 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2022, με μια καλή χρονιά στον τουρισμό, με τον Covid παρέα παράλληλα με υψηλό πληθωρισμό, πόλεμο και πολλαπλά απαισιόδοξα σενάρια για τις επενδύσεις σε ακίνητα και ψιθύρους για εκλογές. Κάπου εκεί, ανακοινώθηκε και η αύξηση του ορίου για την Golden Visa, η οποία ταρακούνησε την κτηματαγορά.  

Για ακόμα μια χρονιά η οικονομία των ακινήτων αντιστάθηκε στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό (βλέπε UK & USA) υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις αξίες τις οποίες μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο. Στη χώρα μας, οι ζητούμενες τιμές όχι μόνο ΔΕΝ έχουν μειωθεί, αλλά έχουν θα έλεγα ότι μάλλον έχουν αυξηθεί. 

'Έχουν γίνει πολλές αναλύσεις, γιατί η ελληνική κτηματαγορά έχει τους δικούς της κανόνες που πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Εγώ, όμως θα αρκεστώ στο να αναφέρω τους βασικούς κατά τη γνώμη μου: 

  • το 2019, πριν τον Covid τα ακίνητα (και η οικονομία γενικότερα) στην Ελλάδα προσπαθούσαν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση διάρκειας περί τα 7-10 χρόνια, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη και στην Αμερική είχαν πλησιάσει σε υψηλά σημεία (για κάποιους και μέγιστα) ιδιαίτερα στα ακίνητα.

  • στην οικονομία ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης είναι ο πιο δυνατός και όσο δεν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση/ μίσθωση οι αξίες θα ανεβαίνουν. 

  • πατροπαράδοτα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό επενδύει σε ακίνητα (έχουμε από το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης).

  • για πολλούς η επένδυση σε ακίνητο, θεωρείται πιο ασφαλής (αν και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι υπό συζήτηση) .

Δεν θέλω να κουράσω έρχονται και οι γιορτές, προσωπικά προβλέψεις ΔΕΝ μου αρέσουν ωστόσο στο email του Ιανουαρίου θα αποτυπώσω τα δεδομένα που θα έχουμε και θα προσπαθήσω να κάνω μια πρόβλεψη. 

Με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ σε όλους να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται στις γιορτές με υγεία & χαμόγελα για όλη την οικογένεια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξή σας σε αυτό το Real Estate Blog.

 

Αστεριάδης Βασίλης 

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Νέο άντρας μεσίτης κρατάει ένα χαρτοφάκελο με ακίνητα που θέλει να δείξει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές Αγορά Ακινήτων

30/01/2023

Θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2023; | Ellika Real Estate

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ' όλα. Σε συνέχεια του άρθρου του Δεκεμβρίου, που είχε τη μορφή απολογισμού για το 2022, πατροπαράδοτα και φέτος θα προσπαθήσω να κά...

Διαβάστε περισσότερα
flip-real-estate-επένδυση Νέα της Αγοράς

12/05/2023

Επένδυση και ακίνητα: Ένα νέο Flip project στον Διόνυσο | Ellika Real Estate

  Όπως έχουμε αναλύσει αρκετές φορές η επένδυση σε ένα ακίνητο δεν είναι απλή υπόθεση και απαιτεί ανάλυση και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο όλοι μας όταν εξετάζουμε την αγορά ενός ακιν...

Διαβάστε περισσότερα
Καταπράσινος δρόμος στην Κηφισιά Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητα της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο | Ellika Real Estate

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
pagkrati-athens Οι γειτονιές μας

16/06/2023

Παγκράτι: Η πιο ανερχόμενη περιοχή του κέντρου | Ellika Real Estate

Το Παγκράτι είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και cool γειτονιές της Αθήνας αλλά και του κόσμου, όπως ψηφίστηκε άλλωστε από το περιοδικό Time Out. Που βρίσκεται; Το Παγκράτι είναι μια απ...

Διαβάστε περισσότερα
Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Οι γειτονιές μας

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Ο Λόφος Στρέφη, στα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα