Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 28/09/2022 | 2 λεπτά
Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο;

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο. 

Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογές. 

Θα ξεκινήσω με τα βασικά:

Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει τι μας περιμένει αύριο, κάθε επένδυση έχει κάποιο ρίσκο τα σημερινά δεδομένα είναι ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερη, κάτι που θα έπρεπε επενδυτικά να το έχουμε συνηθίσει καθώς αν κάνουμε μια αναδρομή ΔΕΝ υπάρχει πολιτική και οικονομική σταθερότητα από το 2009 (βλέπε οικονομική κρίση, Grexid, Brexid, πόλεμος Κριμαία, πόλεμος Ουκρανία κτλ) σίγουρα υπάρχει πληθωριστική τάση και ενεργειακή κρίση που αναμένουμε να οδηγήσουν σε αύξηση των ονομαστικών αξιών των ακινήτων. Από τις αναλύσεις και στατιστικές είναι ξεκάθαρο ότι τα ακίνητα προς πώληση είναι περιορισμένα (με εξαίρεση τα νότια προάστια, βλ. Project Ελληνικού). Αναμένουμε μέχρι το καλοκαίρι του 2023 εκλογές αλλά δεν ξέρω αν θα αλλάξει ουσιαστικά κάτι στην κτηματαγορά. 

Με βάση αυτά θα απαντήσω σε μια σειρά από τις πιο συχνές ερωτήσεις που δέχομαι: 

1) Ερώτηση: Είναι ασφαλές να επενδύσω σε ακίνητα; 

Απάντηση: Η απάντηση αλλάζει ανάλογα με το επιχειρηματικό σχέδιο και τη ρευστότητα του επενδυτή.

 

2) Ερώτηση: Προστατεύει μια επένδυση σε ακίνητο έναντι του πληθωρισμού; 

Απάντηση: Σε αρχικά νούμερα ναι αλλά αν προστεθεί και το κόστος συντήρησης και φορολογία (ΕΝΦΙΑ κτλ) εξαρτάται από το ποσό αρχικής αγοράς / επένδυσης. 


3) Ερώτηση: Τα ενοίκια θα ανέβουν και άλλο;

Απάντηση: Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν ότι έχουν δυνατότητες και για περαιτέρω αύξηση αλλά κανείς δε μπορεί να το προβλέψει. 


4) Ερώτηση: Υπάρχει ρίσκο στην αγορά ακινήτου; 

Απάντηση: Αν πρόκειται για επένδυση ναι υπάρχει και πάντα θα υπάρχει, ενώ αν είναι για ιδιοκατοίκηση υπάρχει ρίσκο αλλά πιο περιορισμένο.  

 

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα ακίνητα που θεωρώ ότι αξίζει να τα εξετάσουμε: 

•    Μεζονέτα προς ιδιόχρηση ή επένδυση στην Κηφισιά. Το σημείο είναι εξαιρετικό. Καλύπτει πλήρως τις ανάγκες μιας  τετραμελούς ή και πενταμελούς οικογένειας, μπορεί ανά πάσα στιγμή να μισθωθεί με απόδοση της τάξεως του 6%. Λόγω σημείου θεωρώ ότι σε βάθος 2-7 έτη έχει δυνατότητες υπεραξίας μεταπώλησης. Τιμή: 830.000. 

 

Διαμέρισμα Κηφισιά

 


•    Διαμέρισμα προς εκμετάλλευση στο Μαρούσι. Είναι ιδανικό είτε για αγορά – μίσθωση και μεταπώληση (αρχική απόδοση 4,5% και υπέρ αξία της τάξεως του 15% είτε για αγορά  και πώληση ή μίσθωση (αρχική απόδοση 5,5% και υπέρ αξία 20%). Τιμή: 270.000. 
 

Διαμέρισμα Μαρούσι

 

Διαβάστε επίσης

τι-ειναι-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος-ellika Νέα της Αγοράς

10/03/2023

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου; | Ellika Real Estate

 Από την προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης σύνθετων κρατικών υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο χώρος του Real Estate. Ξεκινώντας από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, φαίνεται ότι ακ...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά Ιούνιος 2023 Νέα της Αγοράς

23/06/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Ιούνιος 2023 | Ellika Real Estate

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για τον μήνα Ιούνιο, προτείνοντας στο τέλος δύο ακίνητα που θεωρώ ότι έχουν...

Διαβάστε περισσότερα
pagkrati-athens Οι γειτονιές μας

16/06/2023

Παγκράτι: Η πιο ανερχόμενη περιοχή του κέντρου | Ellika Real Estate

Το Παγκράτι είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και cool γειτονιές της Αθήνας αλλά και του κόσμου, όπως ψηφίστηκε άλλωστε από το περιοδικό Time Out. Που βρίσκεται; Το Παγκράτι είναι μια απ...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο? Νέα της Αγοράς

01/04/2020

Η κτηματαγορά για το 2020: Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπoλειτουργίας και προφανώς αυτό έχει επηρεάσει άμεσα την κτηματαγορά, διαβάζω και ακούω διάφορες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Μέχρι κ...

Διαβάστε περισσότερα