Η κτηματαγορά το 2021 και προβλέψεις για το 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η κτηματαγορά το 2021 και προβλέψεις για το 2022

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 22/12/2021 | 5 λεπτά
Κτηματαγορά 2022

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, για ακόμα μια χρονιά δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομία και την κτηματαγορά . Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι αισθητό και αποτυπώνεται στις καταναλωτικές συνήθειες.  Ωστόσο, στον τομέα της αγοράς των ακινήτων, έχει αρχίσει να διαφαίνεται μια τάση, τόσο από τους πωλητές όσο και από τους αγοραστές/επενδυτές.

 

Προβλέψεις για την κτηματαγορά το 2022:

 

Αν το αναλύσει κάποιος θα καταλάβει ότι η κτηματαγορά επηρεάζεται πολύ περισσότερο από τις προσδοκίες των πωλητών και των αγοραστών, παρά από την ανάλυση και αποτύπωση των δεδομένων της οικονομίας και έτσι, από όσο διαφαίνεται η νέα χρονιά θα υποδεχθεί την αγορά ακίνητων σε τροχιά ανόδου.

Με βάση τις μελέτες του μεσιτικού Γραφείου Ellika Real Estate αναφορικά με τις κατοικίες, είναι ξεκάθαρο ότι πλέον οι μισθωτικές αξίες των ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 10%-15% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα η αύξηση είναι ακόμα υψηλότερη αν η ανάλυση απομονωθεί στα νεόδμητα - πενταετίας ακίνητα, προς μίσθωση. Η βασική αιτία της αύξησης αυτής, είναι η απουσία αξιολόγων κατοικιών προς μίσθωση και αναμένεται η τάση αυτή να συνεχίσει τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το τελευταίο τρίμηνο η τάση που έχει διαμορφωθεί αποτυπώνοντας τα στατιστικά του μεσιτικού γραφείου είναι:

  • Η μέση ηλικία αγοραστών οικιστικών ακινήτων στη περιοχή του Κέντρου της Αττικής είναι 40 - 45 ετών και κατά μέσο όρο αναζητούν διαμερίσματα παλαιότητας 35 - 50 ετών, επιφάνειας 80 - 110 τ.μ. (2-3 υπνοδωμάτια)
  • Ωστόσο, η μέση ηλικία αγοραστών στα Βόρεια και Νότια προάστεια είναι 10 χρόνια μεγαλύτερη και εντοπίζεται στο εύρος 45 - 55 ετών, οι οποίοι  αναζητούν κατοικίες (διαμερίσματα/μεζονέτες) μέσου όρου επιφάνειας 90 – 150 τ.μ. (τουλάχιστον 3 υπνοδωματίων)  παλαιότητας έως 25 ετών.
  •  Η συντριπτική πλειοψηφία των εν δυνάμει αγοραστών έχουν ως στόχο την ιδιόχρηση του ακινήτου και όχι την εκμετάλλευση του.

Σαφέστατα το ενδιαφέρον για επένδυση σε ακίνητο με την εκμετάλλευση του, με βραχυχρόνια μίσθωση, αν και είχε ατονήσει το 2021, αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά το 2022, καθώς ο τουρισμός κατάφερε να ανακάμψει φέτος και αναμένεται να έχει και άνοδο και του χρόνου.  Επίσης, το ενδιαφέρον για αγορά ακινήτου για Golden Visa αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο 12μηνο που σίγουρα είχε δώσει έναν ρυθμό στην κτηματαγορά το 2019 πριν την έναρξη της υγειονομικής κρίσης. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι παρά την αύξηση των αξιών των ακινήτων που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, και την αναμενόμενη αύξηση το 2022, η Αθήνα παραμένει μια από τις πιο οικονομικές (σε αξίες ακινήτων) πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες δεν είναι καν στις 20 πρώτες, γεγονός που την καθιστά πολύ ελκυστική προς τους Αγοραστές  Golden Visa, σε συνδυασμό με τον καιρό και την πολιτιστική κληρονομιά μας.    

 

Τι ισχυεί σχετικά με την αγορά γραφειακών χώρων;

 

κτηματαγορα-2022

 

Αναφορικά με την αγορά των γραφειακών χώρων, η πανδημία την επηρέασε αρκετά! Σίγουρα η ζήτηση για νέα σύγχρονα γραφεία, που καλύπτουν τις υγειονομικές ανάγκες είναι αισθητή τόσο στο κέντρο όσο και στα προάστεια. Φυσικά σε μια πρωτεύουσα με ιστορία άνω των 5.000 ετών, με συνεχή κατοίκιση δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν τα παλαιά (και μάλιστα αρκετά διατηρητέα κτίρια) με νεόδμητα, ωστόσο, το project του Ελληνικού σίγουρα θα καλύψει μέρος της ζήτησης αυτής και αναμένεται να αναπτυχθούν και σύγχρονα κτίρια γραφειακών χώρων στο βόρειο τρήμα της Αττικής, στον άξονα της Εθνικής και Αττικής οδού. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις για μείωση της ζήτησης ως αποτέλεσμα της επικράτησης της απομακρυσμένης εργασίας με τη βοήθεια της τεχνολογίας, εν τέλει δεν επιβεβαιώθηκαν, τόσο στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή ζώνη.

Τέλος, ο τομέας του λιανεμπορίου αν και συνάντησε μεγάλες προκλήσεις με τον περιορισμό του τζίρου, το τελευταίο 3μηνο του 2020 φαίνεται να βρίσκει το βηματισμό του, με οδηγό τους χώρους εστίασης και τα εμπορικά κέντρα. Η πρόβλεψη μας είναι ότι η αύξηση της ζήτησης για καταστήματα θα συνεχιστεί ιδιαίτερα μετά το πρώτο 3μηνο του 2022. 

Κλείνοντας, όπως τονίστηκε στην αρχή, η αγορά των ακινήτων στη χώρα μας επηρεάζεται κυρίως από τις προβλέψεις ή αν θέλετε τη ψυχολογία, παρά την οικονομία της ανάλυσης των δεικτών. Το έχουμε ζήσει είτε με την οικονομική παγκόσμια κρίση που εισήλθε στη χώρα μας πριν 10-12 χρόνια, είτε με τη περίοδο των Μνημονίων και την αντίδραση της κτηματαγοράς πριν από 5 - 6 χρόνια. Άρα αν τολμούσε κάποιος να κάνει μια πρόβλεψη για το νέο έτος, αυτή θα ήταν ότι :

  • Οι μισθώσεις καλών οικιστικών ακινήτων θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση πιέζοντας τα ενοίκια να αυξηθούν.
  • Οι αγοραστές των ακινήτων θα συνεχίσουν να αναζητούν στέγη και θα αποδεχτούν τις υψηλές, σύμφωνα με τις προσδοκίες τους, ζητούμενες τιμές και άρα θα ξεκινήσει να είναι πιο αισθητή η άνοδος της αγοράς κατοικιών.
  • Η κατασκευαστική δραστηριότητα θα είναι έντονη και το ίδιο η ζήτηση για αγορά οικοπέδων.
  • Στα επαγγελματικά ακίνητα προς πώληση/μίσθωση, θα αρχίσουν να αξιοποιούνται πρώτα οι ισόγειοι χώροι και θα ακολουθήσουν και τα γραφεία.

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο? Αγορά Ακινήτων

01/04/2020

Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπoλειτουργίας και προφανώς αυτό έχει επηρεάσει άμεσα την κτηματαγορά, διαβάζω και ακούω διάφορες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Μέχρι κ...

Διαβάστε περισσότερα
Μίσθωση Κατοικίας το 2022 Ενοικιάσεις Ακινήτων

06/05/2022

Μίσθωση Κατοικίας το 2022

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ενεργειακή κρίση, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα είχαμε...

Διαβάστε περισσότερα
Καταπράσινος δρόμος στην Κηφισιά Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητα της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; Ενοικιάσεις Ακινήτων

10/05/2023

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω;

​ Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε νομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα κατοικίδια συντροφιάς και γενικότερα την αντιπετώπιση τους. Τι προβλέπεται ...

Διαβάστε περισσότερα
Ellika - Akmi Σεμινάρια