Ελληνική κτηματαγορά : Mάιος 2023 | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ελληνική κτηματαγορά: Mάιος 2023 | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 02/06/2023 | 3 λεπτά
κτηματαγορά-μάιος-2023

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα βασικά σημεία της αγοράς των ακινήτων και να κάνω μια σύντομη παρουσίαση για το πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για το μήνα που μας πέρασε.

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά για τον Mάιο του 2023;

Ο Μάιος, αν και κατατάσσεται στην περίοδο της άνοιξης τουριστικά, θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ως ο πρώτος μήνας της σεζόν. Ωστόσο αυτός ο Μάιος, γνωρίζαμε από πριν πως θα είναι διαφορετικός,  καθώς ήταν ένας μήνας εκλογών. Οι εκλογές κατά βάση είναι ένα restart της οικονομίας/ κοινωνίας ή θα έπρεπε να είναι· ωστόσο θεωρώ ότι  παρά τις εξαγγελίες κάθε κόμματος, δεν έχω ελπίδες ότι θα αλλάξει κάτι σημαντικά στον χώρο των ακινήτων. Η οικονομία είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αλλάζει και προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις της κοινωνίας και όχι με τις εκλογές, ή τουλάχιστον αυτό έχουν αποδείξει τα τελευταία 20 χρόνια. 

 

κτηματαγορα-μαιος-2023α

 

Χρειάζεται μια Ακαδημία Real Estate;

Με βάση τα παραπάνω, είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι πλέον έχει ξεκινήσει η συνεργασία μας με το ΙΕΚ Ακμή δημιουργώντας μια Ακαδημία Real Estate με βάση την κτηματαγορά. Η ακαδημία αυτή εγκαινιάζεται με το πρώτο σεμινάριο 60 ωρών που απευθύνεται σε όσους θέλουν να εισέλθουν στον χώρο της μεσιτείας ακινήτων ( δες περισσότερες λεπτομέρειες εδώ) και θα ακολουθήσουν στην συνέχεια τμήματα για προχωρημένους επαγγελματίες, αλλά και μεμονωμένες ημερίδες / mini seminars με εξειδικευμένη θεματολογία. 

Είναι κρίμα που ένας κλάδος της οικονομίας μας, τόσο σημαντικός όπως είναι τα ακίνητα να μην υπάρχουν επίσημες σπουδές στο χώρο αυτό. Είναι γνωστό ότι για να γίνει κάποιος κτηματομεσίτης δε χρειάζεται κάτι περισσότερο από απολυτήριο λυκείου και λευκό ποινικό μητρώο. Ωστόσο οι σημερινές ανάγκες είναι τελείως διαφορετικές και η εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία είναι απαραίτητες. Με αυτό το σκεπτικό προχωρήσαμε στην οργάνωση της Ακαδημίας αυτής και ευχή και όραμα μας είναι να αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο ο κλάδος αυτός. Προσωπικό μου όραμα είναι η ακαδημία αυτή να μετασχηματιστεί σε μια «κοινότητα» επαγγελματιών, που να αναδείξουν το επάγγελμα του μεσίτη ακινήτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 

Ποιες είναι αλλαγές που είδαμε στην κτηματαγορά;

Ωστόσο οι αλλαγές στην αγορά δεν περιμένουν ούτε τα σεμινάρια μας, ούτε τις εκλογές και ορισμένες πρώτες αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων έχουν ήδη γίνει· θυμίζω ότι η διαδικασία για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο είναι σε εξέλιξη και πιστεύω ότι όταν θα λειτουργεί πλήρως, θα είναι πολύ αισθητή η αποφόρτιση της διαδικασίας. Μπορείτε να διαβάστε ένα αναλυτικό άρθρο για τις αλλαγές που αναμμένουμε εδώ. Συνοπτικά, μπορώ να αναφέρω ότι ένα από τα πάρα πολλά έγγραφα που απαιτούνται, έχει αφαιρεθεί το πιστοποιητικό που βεβαιώνει ότι δεν υπάρχει οφειλή φόρου κληρονομιάς ή γονικής παροχής, κάνοντας σταδιακά τη διαδικασία πιο βατή.

 

κτηματαγορα-μαιος-2023αβ

 

Κτηματαγορά και τουρισμός: Τι περιμένουμε για το 2023;

Πάμε τώρα στον τουρισμό, η οποία θεωρείται και ως η "βαριά" βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας μας. Μια ανάλυση, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ, προβλέπει μια άνοδο της τάξεως του 7% των αεροπορικών αυξήσεων σε σχέση με το 2022, ενώ μια αισιόδοξη πρόβλεψη είναι η αύξηση του τζίρου 3-5%. Όλα τα παραπάνω είναι σε σχέση με τον εντυπωσιακό τζίρο του 2022, που είχε φτάσει στα 17,6 δις €. Σίγουρα υπάρχει ο πληθωρισμός και οι γενικές αναταραχές, ωστόσο είναι εντυπωσιακές οι επιδόσεις που έχουμε στον τομέα αυτό. 

Η επένδυση του μήνα: Ένα ενδιαφέρον ακίνητο στο Κέντρο της Αθήνας

Κλείνοντας όπως πάντα με ένα ακίνητο που είναι καθαρά επενδυτικό, είναι στο κέντρο της Αθήνας, θεωρώ ότι έχει φοβερές δυνατότητες υπερ αξίας σε βάθος 10 ετών, έχει σταθερή (λόγω χρήσης) απόδοση και μικρή συντήρηση. Μπορείτε να διαβάσετε όλη την ανάλυση του ακινήτου εδώ.

Διαβάστε επίσης

επενδυση-κτηματαγορά-2022 Νέα της Αγοράς

19/12/2022

Ελληνική κτηματαγορά : Νοέμβριος 2022 | Ellika Real Estate

Ποια είναι η κατάσταση στην ελληνική κτηματαγορά για τον μήνα Νοέμβριο; Θα ήθελα να ξεκινήσω με μια αγαπημένη μου φράση από τον πρώτο μου εργοδότη:  «Για να τολμήσεις μια πρόβλεψη οικον...

Διαβάστε περισσότερα
Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια; Ενοικιάσεις Ακινήτων

18/02/2022

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια;

Γιατί αυξάνονται τα ενοίκια; Οι τιμές των ενοικίων παραμένουν πολύ υψηλά, ειδικά όταν συγκρίνει κανείς τις μέσες τιμές ενοικίασης με τους μισθούς και τα ποσοστά του εισοδήματος που δαπανο...

Διαβάστε περισσότερα
Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; Αγορά Ακινήτων

28/09/2022

Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; | Ellika Real Estate

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο.  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογέ...

Διαβάστε περισσότερα
Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας Αγορά Ακινήτων

08/03/2022

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

Το Ellika Real Estate σε μια ακόμη προσπάθεια του να αναλύσει την αγορά για να βοηθήσει τους πελάτες του απαντά σε ερωτήσεις για την αγορά ακινήτων. Οι έμπειροι συνεργάτες του Ellika Real...

Διαβάστε περισσότερα