Επένδυση σε ακίνητα: Οκτώβριος 2022 | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Επένδυση σε ακίνητα: Οκτώβριος 2022 | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 24/10/2022 | 3 λεπτά
ellika-realestate-akinita

Μπορεί να έχουμε μπει στο φθινόπωρο, αλλά η κατάσταση στην κτηματαγορά φαίνεται ακόμα ιδανική για επένδυση.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα:

  • Καποιοι θεωρούν, ότι οι αγοραστές επιστρέφουν "επενδυτικά" στα ακίνητα για προστασία έναντι του πληθωρισμού, ωστόσο οι στατιστικές του γραφείου μου δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αγορών είναι για ιδιόχρηση, άρα η επένδυση/ πληθωρισμός δεν πρέπει να ευθύνεται για τη αύξηση αυτή.
  • Η αύξηση του ύψους αγοράς για Golden Visa από 250.000 σε 500.000 με πιθανή έναρξη την 01/01/2023, αναστάτωσε την αγορά και λογικό, καθώς δεν έχει παρουσιαστεί ένα πλήρες σχέδιο (για ακόμα μια φορά) και κατά δεύτερον, δεν δίνεται αρκετός χρόνος ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας (θυμίζω ότι από τη συμφωνία του τιμήματος μετά τις διαπραγματεύσεις απαιτείται τουλάχιστον 3-6 μήνες για τη γραφειοκρατία μεταβίβασης). Για ακόμα μια φορά ΔΕΝ υπάρχει από την πολιτεία επαγγελματική αντιμετώπιση των ακινήτων προς το εξωτερικό (απεχθάνομαι να "γκρινιάζω" αλλά δεν μπορώ να εθελοτυφλώ), γεγονός που αναλύεται εκτενέστερα στο συγκεκριμένο άρθρο.

Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό πρόβλημα και η κατάσταση του πολέμου εντείνονται, και πλέον οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πιο αισθητές. Πιο συγκεκριμένα, σε ορισμένες οικονομίες όπως της Σουηδίας, Αυστραλίας και Καναδά έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν μειώσεις άνω του 6%. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο.

Τέλος, το αξιοσημείωτο είναι ότι η αγορά των μισθώσεων παραμένει αρκετά ενεργή και δεν υποχωρούν τα ζητούμενα επίπεδα. Άρα βγαίνουμε στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει η δυνατότητα για βραχυχρόνια επένδυση (αγορά / ανακαίνιση και μετα πώληση ή μίσθωση), καθώς όπως παρουσιάζεται στο αυτό το άρθρο έχουμε συνεχόμενες αυξήσεις.

 

επένδυση-2022

 

Εχοντας όλες τις παραπάνω συνιστώσες κατά νου, θέλω να σου παρουσιάσω ορισμένα ακίνητα για επένδυση: 

 

  1.  Αρχικά θα ξεκινήσω με ένα πολύ κεντρικό κατάστημα προς μίσθωση στην είσοδο της Κηφισιάς. Είναι στη συμβολή των οδών Ζηρίνη (προέκταση της είναι η Κυριαζή) και Αναβρύτων (χάρτης). Το συγκεκριμένο κατάστημα, είναι πολύ μεγάλης προβολής (2 προσόψεις) και για χρόνια ήταν μισθωμένο σε γνωστή αλυσίδα, που είχε γίνει τοπωνύμιο. Είναι ιδανικό για λιανεμπόριο, ή γραφείο με προβολή. Το ζητούμενο μίσθωμα είναι 9,5 ευρώ/τ.μ. (συνολικά) ή διαφορετικά 23 ευρώ/τ.μ. ισογείου / μήνα. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ.
  2. Επενδυτικά μιλώντας και ιδιαίτερα από την οπτική γωνία της μίσθωσης και μεταπώλησης σε 3-5 έτη, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι/ Λυκαβηττός, είναι σχεδόν 70 τ.μ., είναι 3ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και πλήρως ανακαινισμένο (έτοιμο για μίσθωση). Πρέπει να αναφέρω, ότι πλέον τα ζητούμενα μισθώματα στη περιοχή είναι άνω των 14 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα (υπερβολικά κατά τη γνώμη μου), αλλά ακόμα και με 9 ευρώ το τ.μ./μήνα πλησιάζουμε σε 5% απόδοση, τιμή που για την θέση του είναι πολύ αξιοπρεπής. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ.  
  3.  Στα Βόρεια προάστια (η αδυναμία μου, μετά το κέντρο) μου έκανε εντύπωση μια πολύ ιδιαίτερη μονοκατοικία στη Νέα Κηφισιά. Είναι επιφάνειας 150 τ.μ., κατασκευής του 1980  και η ζητούμενη τιμή, είναι της τάξεως των 2.135 ευρώ ανά τ.μ.. Είναι ιδανική περίπτωση, είτε για ιδιόχρηση, είτε για ανακαίνιση, μεταπώληση ή και μίσθωση. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ.

Τέλος, μια περιοχή που θεωρώ ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ο δήμος του Χολαργού. Εδώ βλέπουμε ότι, παρόλλο οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξηθεί, υπάρχει διαθέσιμο ένα πολύ ενδιαφέρον διαμέρισμα με αποκλειστική χρήση κήπου, πλήρως ανακαινισμένο και  ζητούμενη τιμή στα 1.900 ευρώ ανά τ.μ. Περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ.

 

Διαβάστε επίσης

Μίσθωση Κατοικίας το 2022 Ενοικιάσεις Ακινήτων

06/05/2022

Μίσθωση Κατοικίας το 2022

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022, η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη παρά τις εκτιμήσεις ότι θα είχαμε μια αποκλιμάκωση του ύψους των ...

Διαβάστε περισσότερα
Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; Αγορά Ακινήτων

28/09/2022

Aξίζει να επενδύσεις σε ακίνητο αυτήν την περίοδο; | Ellika Real Estate

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο.  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογέ...

Διαβάστε περισσότερα
Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας Αγορά Ακινήτων

08/03/2022

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

Το Ellika Real Estate σε μια ακόμη προσπάθεια του να αναλύσει την αγορά για να βοηθήσει τους πελάτες του απαντά σε ερωτήσεις για την αγορά ακινήτων. Οι έμπειροι συνεργάτες του Ellika Real...

Διαβάστε περισσότερα
τι-ειναι-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος-ellika Νέα της Αγοράς

10/03/2023

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου; | Ellika Real Estate

 Από την προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης σύνθετων κρατικών υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο χώρος του Real Estate. Ξεκινώντας από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, φαίνεται ότι ακ...

Διαβάστε περισσότερα
Νέα Σμύρνη Οι γειτονιές μας

07/07/2023

Νέα Σμύρνη: Η πιο εναλλακτική περιοχή των Νοτίων Προαστίων | Ellika Real Estate

Εξαιρετικά τοποθετημένη, ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας, η Νέα Σμύρνη θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί μια γειτονιά των βορείων προαστίων στα νότι...

Διαβάστε περισσότερα