Επένδυση σε ακίνητα: Οκτώβριος 2022 | ellika.gr Skip to main content

Επένδυση σε ακίνητα: Οκτώβριος 2022

  • Vasilis Asteriadis | 24/10/2022 | 3 minutes
ellika-realestate-akinita

Μπορεί να έχουμε μπει στο φθινόπωρο, αλλά η κατάσταση στην κτηματαγορά φαίνεται ακόμα ιδανική για επένδυση.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους, όπως για παράδειγμα:

  • Καποιοι θεωρούν, ότι οι αγοραστές επιστρέφουν "επενδυτικά" στα ακίνητα για προστασία έναντι του πληθωρισμού, ωστόσο οι στατιστικές του γραφείου μου δείχνουν ότι η πλειοψηφία των αγορών είναι για ιδιόχρηση, άρα η επένδυση/ πληθωρισμός δεν πρέπει να ευθύνεται για τη αύξηση αυτή.
  • Η αύξηση του ύψους αγοράς για Golden Visa από 250.000 σε 500.000 με πιθανή έναρξη την 01/01/2023, αναστάτωσε την αγορά και λογικό, καθώς δεν έχει παρουσιαστεί ένα πλήρες σχέδιο (για ακόμα μια φορά) και κατά δεύτερον, δεν δίνεται αρκετός χρόνος ολοκλήρωσης της αγοραπωλησίας (θυμίζω ότι από τη συμφωνία του τιμήματος μετά τις διαπραγματεύσεις απαιτείται τουλάχιστον 3-6 μήνες για τη γραφειοκρατία μεταβίβασης). Για ακόμα μια φορά ΔΕΝ υπάρχει από την πολιτεία επαγγελματική αντιμετώπιση των ακινήτων προς το εξωτερικό (απεχθάνομαι να "γκρινιάζω" αλλά δεν μπορώ να εθελοτυφλώ), γεγονός που αναλύεται εκτενέστερα στο συγκεκριμένο άρθρο.

Από την άλλη πλευρά, το ενεργειακό πρόβλημα και η κατάσταση του πολέμου εντείνονται, και πλέον οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι πιο αισθητές. Πιο συγκεκριμένα, σε ορισμένες οικονομίες όπως της Σουηδίας, Αυστραλίας και Καναδά έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν μειώσεις άνω του 6%  (για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να διαβάσετε σε αυτό το άρθρο ).

ependisi-oktovrios-2022

Τέλος, το αξιοσημείωτο είναι ότι η αγορά των μισθώσεων παραμένει αρκετά ενεργή και δεν υποχωρούν τα ζητούμενα επίπεδα. Άρα βγαίνουμε στο συμπέρασμα, ότι υπάρχει η δυνατότητα για βραχυχρόνια επένδυση (αγορά / ανακαίνιση και μετα πώληση ή μίσθωση), καθώς όπως παρουσιάζεται στο αυτό το άρθρο έχουμε συνεχόμενες αυξήσεις.

Εχοντας όλες τις παραπάνω συνιστώσες κατά νου, θέλω να σου παρουσιάσω ορισμένα ακίνητα: 

  1. Αρχικά θα ξεκινήσω με ένα πολύ κεντρικό κατάστημα προς μίσθωση στην είσοδο της Κηφισιάς. Είναι στη συμβολή των οδών Ζηρίνη (προέκταση της είναι η Κυριαζή) και Αναβρύτων (χάρτης). Το συγκεκριμένο κατάστημα, είναι πολύ μεγάλης προβολής (2 προσόψεις) και για χρόνια ήταν μισθωμένο σε γνωστή αλυσίδα, που είχε γίνει τοπωνύμιο. Είναι ιδανικό για λιανεμπόριο, ή γραφείο με προβολή. Το ζητούμενο μίσθωμα είναι 9,5 ευρώ/τ.μ. (συνολικά) ή διαφορετικά 23 ευρώ/τ.μ. ισογείου / μήνα ( περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ).
  2. Επενδυτικά μιλώντας και ιδιαίτερα από την οπτική γωνία της μίσθωσης και μεταπώλησης σε 3-5 έτη, θα ήθελα να παρουσιάσω ένα διαμέρισμα στο Κολωνάκι/ Λυκαβηττός, είναι σχεδόν 70 τ.μ., είναι 3ου ορόφου, με 2 υπνοδωμάτια και πλήρως ανακαινισμένο (έτοιμο για μίσθωση). Πρέπει να αναφέρω, ότι πλέον τα ζητούμενα μισθώματα στη περιοχή είναι άνω των 14 ευρώ/τ.μ. ανά μήνα (υπερβολικά κατά τη γνώμη μου), αλλά ακόμα και με 9 ευρώ το τ.μ./μήνα πλησιάζουμε σε 5% απόδοση, τιμή που για την θέση του είναι πολύ αξιοπρεπής ( περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ).  
  3.  Στα Βόρεια προάστια (η αδυναμία μου, μετά το κέντρο) μου έκανε εντύπωση μια πολύ ιδιαίτερη μονοκατοικία στη Νέα Κηφισιά. Είναι επιφάνειας 150 τ.μ., κατασκευής του 1980  και η ζητούμενη τιμή, είναι της τάξεως των 2.135 ευρώ ανά τ.μ.. Είναι ιδανική περίπτωση, είτε για ιδιόχρηση, είτε για ανακαίνιση, μεταπώληση ή και μίσθωση ( περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ).
  4. Τέλος, μια περιοχή που θεωρώ ότι έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι ο δήμος του Χολαργού. Εδώ βλέπουμε ότι, παρόλλο οι ζητούμενες τιμές έχουν αυξηθεί, υπάρχει διαθέσιμο ένα πολύ ενδιαφέρον διαμέρισμα με αποκλειστική χρήση κήπου, πλήρως ανακαινισμένο και  ζητούμενη τιμή στα 1.900 ευρώ ανά τ.μ. ( περισσότερες λεπτομέρειες για το ακίνητο μπορείς να δεις εδώ).

Διαβάστε επίσης

Update Of Greek Real Estate Market Property Sale

28/09/2022

Update Of Greek Real Estate Market

Recently, the question of whether it is worth investing in real estate during this period has been a hot topic. I will try to answer this question and present some options.

Learn more
Holiday homes in Greece of 2022 Property Sale

01/04/2022

Holiday homes in Greece of 2022

It is known that Greece holds one of the highest positions in home ownership and has been analyzed many times the reasons behind this. However, rarely have we talked about the topic « Hol...

Learn more
The real reason behind rental increase Property rentals

18/02/2022

The real reason behind rental increase

Why the rent prices are so high Walking into a year of "revisions" but also a year of structural changes in some fields such as the economy and pace of life, there are still "open issues...

Learn more
Real Estate 2020 April Fool's joke; Property Sale

01/04/2020

Real Estate 2020: An April Fool's joke?

As the global economy underfunctions and this has affected the real estate market, I read and hear various opinions about the next day. I hear about reductions in real estate values ​​ al...

Learn more