Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου; | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου; | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 10/03/2023 | 2 λεπτά
τι-ειναι-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος-ellika

 Από την προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης σύνθετων κρατικών υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο χώρος του Real Estate. Ξεκινώντας από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, φαίνεται ότι ακολουθεί η πολυπόθητη αναβάθμιση της μεταβίβασης του ακινήτου, με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, μπορεί να έχει ξεκινήσει πιλοτικά, αλλά όσοι γνωρίζουν από την διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου, γνωρίζουν πόσες ώρες ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας, μπορεί να γλυτώνει η υλοποίηση του.

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου;

πως-λειτουργει-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος

 

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος ακινήτου, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, κατά την οποία πωλητής και αγοραστής θα εξουσιοδοτούν τους αρμόδιους φορείς (πιθανότατα τους συμβολαιογράφους) και πολλά πιστοποιητικά και δικαιολογητικά θα συγκεντρώνονται αυτόματα, αφού θα συνδέονται με φορείς, όπως η ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο, ΤΕΕ, Δήμοι, ΤΑΠ, ΕΦΚΑ κ.ά. Κατόπιν, ο συμβολαιογράφος θα συνδέεται με την πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ για την υποβολή της δήλωσης και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλές φόρους μεταβίβασης.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά για την Αττική και ορισμένες άλλες περιοχές και θα ξεκινήσει άμεσα από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ προγραμματίζεται μέχρι τέλος του έτους να έχει πλήρη εφαρμογή. 

Προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής κτηματαγοράς:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των αναβαθμίσεων δεν είναι μόνο η μείωση της ταλαιπωρίας, αλλά η γενικότερη αναβάθμιση της διαδικασίας της πώλησης του ακινήτου. Ας αναλογιστούμε, σε 5 χρόνια από σήμερα που θα πωλούνται ακίνητα με ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονικό φάκελο, πόσο διαφορετική θα είναι τότε η διαδικασία; Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, από τη προκαταβολή στο συμβόλαιο θα υπάρχει διάστημα 15 ημερών, αντί των 3-6 μηνών που υπάρχει σήμερα.

Σαφέστατα είναι σε πιλοτική μορφή και κατά την έναρξη θα υπάρχουν καθυστερήσεις και σφάλματα ηλεκτρονικού προγραμματισμού, που θα πρέπει να διορθωθούν εξού και η πιλοτική φάση αυτού, αλλά ας μείνουμε στην καινοτομίαας αναλογιστούμε για 5 λεπτά πόσο πρωτοποριακή διαδικασία και πόσο θα την αποδεχτούν οι ξένοι επενδυτές αγοραστές.

Και δεν θα μείνω εδώ, η κατεύθυνση είναι η σωστή, δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τρόπο να αντιμετωπιστεί η αδικαιολόγητη γραφειοκρατία το έτος 2023 που η τεχνολογία μας έχει δώσει τόσα όπλα και δυνατότητες. Το αν και πότε θα φτάσουμε να ξεπεράσουμε όλα τα σημερινά προβλήματα δεν το γνωρίζω και δε μπορώ να το προβλέψω, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αποδεχθούμε ότι είναι μια κίνηση πρωτοποριακή και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Share this post

Διαβάστε επίσης

voula-seaside-from-the-above-picture-taken-from-drone Οι γειτονιές μας

09/02/2023

3+1 αξιοθέατα για να επισκεφθείς στην Βούλα | Ellika Real Estate

Η Βούλα είναι ένα από τα πιο προνομιούχα προάστια που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η φυσική ομορφιά της σε συνδυασμό με τις καθαρές θάλασσες που απολαμβάνουν οι ...

Διαβάστε περισσότερα
Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Οι γειτονιές μας

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Ο Λόφος Στρέφη, στα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα
Άντρας με μαύρο σακάκι και γκρι παντελόνι κρατάει οικονομική εφημερίδα - Ellika Real Estate Νέα της Αγοράς

28/02/2024

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Φεβρουάριο; | Ellika Real Estate

Πλέον βρισκόμαστε στον δεύτερο μήνα του 2024 και παρατηρείται στροφή του οικονομικού κλίματος, ιδιαίτερα ως προς τις προβλέψεις για την Ελληνική Οικονομία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η φετιν...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2022 Αγορά Ακινήτων

22/12/2021

Η κτηματαγορά το 2021 και προβλέψεις για το 2022

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, για ακόμα μια χρονιά δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την οικονομία και την κτηματαγορά . Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι αισθητό και αποτυπώνεται στι...

Διαβάστε περισσότερα