Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου; | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου;

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 10/03/2023 | 2 λεπτά
τι-ειναι-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος-ellika

 Από την προσπάθεια ψηφιακής αναβάθμισης σύνθετων κρατικών υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει ο χώρος του Real Estate. Ξεκινώντας από την ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, φαίνεται ότι ακολουθεί η πολυπόθητη αναβάθμιση της μεταβίβασης του ακινήτου, με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού φακέλου. Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Ακινήτου, μπορεί να έχει ξεκινήσει πιλοτικά, αλλά όσοι γνωρίζουν από την διαδικασία πώλησης ενός ακινήτου, γνωρίζουν πόσες ώρες ταλαιπωρίας και γραφειοκρατίας, μπορεί να γλυτώνει η υλοποίηση του.

Τι είναι ο Ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου;

πως-λειτουργει-ο-ηλεκτρονικός-φάκελος

 

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος ακινήτου, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, κατά την οποία πωλητής και αγοραστής θα εξουσιοδοτούν τους αρμόδιους φορείς (πιθανότατα τους συμβολαιογράφους) και πολλά πιστοποιητικά και δικαιολογητικά θα συγκεντρώνονται αυτόματα, αφού θα συνδέονται με φορείς, όπως η ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο, ΤΕΕ, Δήμοι, ΤΑΠ, ΕΦΚΑ κ.ά. Κατόπιν, ο συμβολαιογράφος θα συνδέεται με την πλατφόρμα MyProperty της ΑΑΔΕ για την υποβολή της δήλωσης και θα εκδίδεται αυτόματα η ταυτότητα οφειλές φόρους μεταβίβασης.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει πιλοτικά για την Αττική και ορισμένες άλλες περιοχές και θα ξεκινήσει άμεσα από το πρώτο τρίμηνο του 2023, ενώ προγραμματίζεται μέχρι τέλος του έτους να έχει πλήρη εφαρμογή. 

Προβλέψεις για το μέλλον της ελληνικής κτηματαγοράς:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτών των αναβαθμίσεων δεν είναι μόνο η μείωση της ταλαιπωρίας, αλλά η γενικότερη αναβάθμιση της διαδικασίας της πώλησης του ακινήτου. Ας αναλογιστούμε, σε 5 χρόνια από σήμερα που θα πωλούνται ακίνητα με ηλεκτρονική ταυτότητα και ηλεκτρονικό φάκελο, πόσο διαφορετική θα είναι τότε η διαδικασία; Για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα, από τη προκαταβολή στο συμβόλαιο θα υπάρχει διάστημα 15 ημερών, αντί των 3-6 μηνών που υπάρχει σήμερα.

Σαφέστατα είναι σε πιλοτική μορφή και κατά την έναρξη θα υπάρχουν καθυστερήσεις και σφάλματα ηλεκτρονικού προγραμματισμού, που θα πρέπει να διορθωθούν εξού και η πιλοτική φάση αυτού, αλλά ας μείνουμε στην καινοτομίαας αναλογιστούμε για 5 λεπτά πόσο πρωτοποριακή διαδικασία και πόσο θα την αποδεχτούν οι ξένοι επενδυτές αγοραστές.

Και δεν θα μείνω εδώ, η κατεύθυνση είναι η σωστή, δεν μπορώ να φανταστώ άλλο τρόπο να αντιμετωπιστεί η αδικαιολόγητη γραφειοκρατία το έτος 2023 που η τεχνολογία μας έχει δώσει τόσα όπλα και δυνατότητες. Το αν και πότε θα φτάσουμε να ξεπεράσουμε όλα τα σημερινά προβλήματα δεν το γνωρίζω και δε μπορώ να το προβλέψω, ωστόσο δεν μπορούμε να μην αποδεχθούμε ότι είναι μια κίνηση πρωτοποριακή και προς τη σωστή κατεύθυνση.

Share this post

Διαβάστε επίσης

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας Αγορά Ακινήτων

08/03/2022

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

Το Ellika Real Estate σε μια ακόμη προσπάθεια του να αναλύσει την αγορά για να βοηθήσει τους πελάτες του απαντά σε ερωτήσεις για την αγορά ακινήτων. Οι έμπειροι συνεργάτες του Ellika Real...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2022 Αγορά Ακινήτων

22/12/2021

Κτηματαγορά 2022

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του 2021, για ακόμα μια χρονιά δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της οικονομίας και της υγειονομικής κρίσης. Το αίσθημα της ανασφάλειας είναι αισθητό και αποτυπώνεται...

Διαβάστε περισσότερα
κιφισια Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητας της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
Πανοραμική-Θέα-από-την-Καλλιδρομίου Αγορά Ακινήτων

23/02/2023

Νεάπολη - Εξάρχεια - Μουσείο: Οι πιο "hot" γειτονιές της Αθήνας

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο "παρεξηγημένες" και upcoming περιοχές της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή η οποία προσελκύει κόσμο διαφορετ...

Διαβάστε περισσότερα