Εξάρχεια: Η πιο μποέμικη περιοχή της Αθήνας | Ellika Real Estate Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Νεάπολη - Εξάρχεια - Μουσείο: Οι πιο "hot" γειτονιές της Αθήνας | Ellika Real Estate

  • Αθηνά Ραμπότα | Real estate agent - Athens City Center | 23/02/2023 | 7 λεπτά
Πανοραμική-Θέα-από-την-Καλλιδρομίου

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο "παρεξηγημένες" και upcoming περιοχές της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή η οποία προσελκύει κόσμο διαφορετικών ηλικιών, locals και όχι μόνο, και φημίζεται για την αυθεντικότητα, την ποικιλομορφία της, τα ιδιαίτερα caffe και την έντονη νυχτερινή ζωή.

Εκτός από έντονη νυχτερινή ζωή, τα Εξάρχεια διαθέτουν πλούσια πολιτική και πολιτισμική ιστορία, ζωηρή καλλιτεχνική σκηνή, αλλά και αρκετά μέρη με πολύ πράσινο, στα οποία μπορεί ο καθένας να απολαύσει την βόλτα του και την ηρεμία του.

Τι σημαίνει η λέξη «Εξάρχεια»;


Ξεκινώντας από τα βασικά, τι μπορεί να σημαίνει η λέξη «Εξάρχεια»; Η επικρατέστερη εκδοχή για την προέλευση της ονομασίας της περιοχής, βρίσκεται στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ου αιώνα, στην γωνία των οδών Σολωμού και Θεμιστοκλέους, όπου θα βρίσκαμε ένα γνωστό μπακάλικο της περιοχής, το οποίο το διατηρούσες ένα ηπειρώτης, γνωστός με το όνομα Έξαρχος. Από το όνομα του δημοφιλή μπακάλη, φαίνεται να πήρε το όνομα της περιοχής των Εξαρχείων.

4+1 λόγοι για να ερωτευτείς τα Εξάρχεια:

1. Πεζόδρομος στην Μεσολογγίου:

Τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή, με τη δική της ιδιαίτερη γοητεία. Είναι μια περιοχή που σφύζει από ζωή και ενέργεια, καθώς βρίσκεται κοντά σε μερικές από τις μεγαλύτερες Σχολές της χώρας όπως η Νομική, η Δημοσιογραφία, η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά και πολλά άλλα παραρτήματα του Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου.

Η χαλαρή ατμόσφαιρα των Εξαρχείων σε συνδυασμό με τις πολλές επιλογές που μπορείς να βρεις, τις προσιτές τιμές και το έντονο καλλιτεχνικό περιβάλλον, τα κάνουν πόλο έλξης για αρκετούς φοιτητές και μη, οι οποίοι απολαμβάνουν καθημερινά τον καφέ τους στην περιοχή. Ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία της περιοχής, αποτελεί η οδός Μεσολογγίου, όπου υπάρχουν καφέ και μπαράκια για κάθε γούστο και budgetΚατά μήκος και γύρω από την Μεσολλογίου, αλλά και σχεδόν σε κάθε τοίχο των Εξαρχείων, μπορείς νο καθένας να θαυμάσει τα ιδιαίτερα graffiti της περιοχής, στοιχείο που προσδίδει αυτό το μοντέρνο και urban στοιχείο στον χαρακτήρα της.

Μπορεί να αναφέρουμε την Μεσολογγίου για την ποικιλία που διαθέτει, τα γραφικά της πλακόστρωτα και την καλλιτεχνική της πλευρά, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αποτελεί το μοναδικό μέρος που μπορεί κανείς να απολαύσει την βόλτα του στα Εξάρχεια. Πολύ ωραίες επιλογές μπορείς να βρεις σχεδόν σε κάθε δρομάκι των Εξαρχείων, με εξίσου γνωστά σημεία συνάντησης την πλατεία Εξαρχείων, την Κωλέττη, πολλά σημεία επί της Βαλτετσίου κ.ά. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για εξερεύνηση. 

 

2. Η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των Εξαρχείων:

 

Πρόσοψη της Μπλε Πολυκατοικίας στα Εξάρχεια

Ένας ακόμα από τους λόγους που σε κάνει να ερωτεύεσαι με τα Εξάρχεια, είναι αυτός ο ιδιαίτερο χαρακτήρας τους, ο οποίος καταφέρνει να συνδυάσει το παλιό με το νέο, το νεοκλασικό με το urban και την οικεία αίσθηση της κλασικής γειτονιάς με το αχανές αστικό τοπίο.

Ειδικά, για όσους είναι λάτρεις της αρχιτεκτονικής, μπορούν να εντοπίσουν γρήγορα ανάμεσα στις κλασικές πολυκατοικίες του 70’, τα μοναδικά στοιχεία Αθηναϊκού Μοντερνισμού, με γνωστότερα τα κτίρια στις γωνίες Στουρνάρη και Ζαΐμη, Ερεσού και Ζωοδόχου Πηγής κ.ά.

Ένα από τα πιο καλύτερα παραδείγματα Αθηναϊκού Μοντερνισμού, είναι η διάσημη «Μπλε πολυκατοικία» η οποία κατασκευάστηκε  το 1933, από το γνωστό μοντερνιστή αρχιτέκτονα Κυριάκο Παναγιωτάκο και έχουν κατοικήσει σε αυτή μεταξύ άλλων, γωνία Ερεσού και Ζωοδόχου Πηγής, η Σοφία Βέμπο, Λιλή Ζωγράφου, Δημήτρης Χορν, Αλέξης Μινωτής, Κατίνα Παξινού, Φρέντυ Γερμανός κ.ά. 

 

3. Ο Λόφος του Λυκαβηττού:

Πανοραμική Θέα από τον Λυκκαβητό

Η νυχτερινή ζωή των Εξαρχείων μπορεί να είναι μοναδική, αλλά τα Εξάρχεια έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν. Όσο ανεβαίνεις προς τα πάνω θα βρεθείς στο άνω μέρος των Εξαρχείων το οποίο αναφέρεται και ως Νεάπολη και βρίσκεσαι ουσιαστικά δίπλα στον Λυκαβηττό.  Ο Λυκαβηττός είναι ένας από τους πιο γνωστούς λόφους της Αθήνας, μαζί με τον Λόφο του Στρέφη και είναι η τέλεια επιλογή, για όσους αγαπάνε το πράσινο και τους μεγάλους περίπατους στη φύση. 

 

4. Η Λαϊκή στην Καλλιδρομίου:

Εάν πάλι, είσαι ο τύπος ανθρώπου που σου αρέσει να εξερευνείς τις επιλογές σου και να χάνεσαι στις τοπικές αγορές της περιοχής, τότε η λαϊκή  αγορά στην οδό Καλλιδρομίου, στον δρόμο με τα εκπληκτικά νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια, είναι το ιδανικό μέρος για σένα. Μπορεί να μην είναι η πιο μεγάλη λαϊκή αγορά της Αθήνας, αλλά είναι σίγουρα από τις πιο γνώστες αγορές του κέντρου όπου μπορείς να βρεις μια μεγάλη ποικιλία από φρέσκα λαχανικά,  φρούτα,  ψάρια,  φυτά  και βότανα από παραγωγούς από όλη την Ελλάδα. Η λαϊκή της Καλλιδρομίου γίνεται κάθε Σάββατο πρωί, είναι σημείο συνάντησης τόσο για τους τουρίστες που βρίσκονται για πρώτη φορά στα Εξάρχεια, όσο και για τους ντόπιους που κάνουν τα καθιερωμένα ψώνια της εβδομάδας του.

Βonus tip: Αν ποτέ επισκεφθείς την λαϊκή της Καλλιδρομίου, επιβάλλεται να ανέβεις στην κορυφή της -μεγάλης- ανηφοράς και να θαυμάσεις την φανταστική θέα των Εξαρχείων. 

 

5. Η βόλτα ανάμεσα στα παλιά Βιβλιοπωλεία  στα Εξάρχεια:

Προσπαθήσαμε να βρούμε 5 από τους λόγους που αγαπάμε τα Εξάρχεια, αλλά αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή στην οποία όπου και αν κοιτάξεις μπορείς να βρεις κάτι όμορφο να κάνεις. Από την βόλτα στην Ασκληπιού, Σόλωνος, Ιπποκράτους και Διδώτου θαυμάζοντας τα -κυριολεκτικά- δεκάδες, μικρά και μεγάλα, παλιά και τα καινούρια βιβλιοπωλεία, μέχρι τα vintage δισκάδικα στα Εξάρχεια στην Ζωοδόχου Πηγής και την Θεμιστοκλέους.

 

 Έχει μετρό στα Εξάρχεια;

Τα δύο κοντινότερα μετρό στα Εξάρχεια είναι ο σταθμός της Ομόνοιας και του Πανεπιστημίου. Παρόλλα αυτά, στα προσεχή σχέδια της επέκτασης του μετρό, προβλέπεται η κατασκευή σταθμού στην πλατεία Εξαρχείων, γεγονός που καθιστά τα Εξάρχεια μια ενδιαφέρουσα περίπτωση για επενδυτικές δραστηριότητες.

Με ή χωρίς μετρό τα Εξάρχεια, δεν θα πάψουν να αποτελούν μια ιστορική γειτονιά με πλούσια ιστορική, πολιτιστική κληρονομιά και με τον δικό τους ιδιαίτερο και ατίθασο χαρακτήρα, που γοητεύει καθημερινά χιλιάδες Αθηναίους και μη.

Αν και εσύ θέλεις να ζήσεις την αυθεντική εμπειρία των Εξαρχείων, η ομάδα του Εllika προτείνει 4 μοναδικές ευκαιρίες για αγορά σπιτιού στα Εξάρχεια.

 

1.  Νεάπολη Διαμέρισμα 75 τ.μ. | Κωδ: 101290

Εκπληκτικό ρετιρέ διαμέρισμα 75 τ.μ. με βεράντες 50 τ.μ., 3ου ορόφου, εκ βάθρων ανακαινισμένο, προσόψεως, γωνιακό, πολύ φωτεινό, σε ήσυχη γειτονιά της περιοχής, πλησίον λόφου Στρέφη. Διαθέτει πόρτα ασφαλείας, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, σίτες, ηλεκτρικά ρολά και τέντες. Τέλος , οι βεράντες του ακινήτου με θέα σε αστικο τοπίο και λόφου του Λυκαβηττού είναι ιδανικές για στιγμές χαλάρωσης και ανάπαυσης. Όλοι οι χώροι του ακινήτου δέχονται άπλετο φυσικό φως. Το ακίνητο βρίσκεται στα 400μ από τον λόφο του Στρέφη και 600μ από τον περιφερειακό του Λυκαβηττού.

 

2. Νεάπολη Διαμέρισμα 70 τ.μ.Ι | Κωδ: 101147

Διαμέρισμα 70,5 τ.μ., προσόψεως, φωτεινό, καλή κατάσταση, σε μια καλοδιατηρημένη πολυκατοικία του '68, πλησίον περιφερειακού Λυκαβηττού (170μ). Τέλος, έχουμε την κουζίνα και το μπάνιο. Ψηλοτάβανο, ξύλινα δάπεδα σε όλους τους χώρους (εκτός κουζίνας, μπάνιου), Διπλά τζάμια, κουφώματα αλουμινίου σε κουζίνα και μπάνιο. Κεντρική θέρμανση, πετρέλαιο, τρία κλιματιστικά. Πόρτα ασφαλείας, θυροτηλεόραση. Η πολυκατοικία είναι σε πολύ καλή κατάσταση με άριστη διαχείριση. Στα 2-3 λεπτά με τα πόδια, υπάρχουν στάσεις λεωφορείων, super market, καφέ. 

3. Λυκαβηττός Διαμέρισμα 86 τ.μ. | Κωδ: 101012

Ανακαινσμένο διαμέρισμα 86 τ.μ. με αποκλειστική χρήση ακάλυπτου 50 τ.μ., σε μια καλοδιατηρημένη πολυκατοικία του '80, δίπλα στον λόφο του Λυκαβηττού. Κατά την είσοδο μας στο ακίνητο, συναντάμε έναν open plan χώρο, όπου σαλόνι και κουζίνα συνδέονται αρμονικά και δημιουργούν ένα ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον. Επιπλέον, υπάρχει ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με ντουλάπες και ένα μπάνιο με ντουζιέρα. Διαθέτει, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, σίτες, πόρτα ασφαλείας και θυροτηλεόραση.  Στον ακάλυπτο, έχει δημιουργηθεί μια μικρή όαση με φυτά και ένα υπέροχο jacuzzi  / πισίνα. Ήσυχη πολυκατοικία με λίγα διαμερίσματα. Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στις όμορες περιοχές (Κολωνάκι, Νεάπολη, Κουντουριώτικα, Αμπελόκηποι.). 
 

4. Μουσείο Διαμέρισμα 122  τ.μ. | Κωδ: 100774

Δύο διαμερίσματα 70 τ.μ. και 52 τ.μ., 5ου ορόφου, προσόψεως, πολύ φωτεινά, εκ βάθρων ανακαινισμένα, σε μια καλοδιατηρημένη πολυκατοικία του '65. Κατά την είσοδο μας στο διαμέρισμα των 52 τ.μ., έχουμε την κουζίνα και στη συνέχεια το living room, ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι. Το δεύτερο διαμέρισμα των 70 τ.μ., διαθέτει ένα μεγάλο σαλόνι / τραπεζαρία, κουζίνα, ένα υπνοδωμάτιο, μπάνιο, μπαλκόνι. Υπάρχει η δυνατότητα και για δημιουργία δευτέρου υπνοδωματίου. Διιαθέτουν και στα δύο διαμερίσματα, κουφώματα αλουμινίου, διπλά τζάμια, σίτες. Στην πολυκατοικία, όπου έχουν ανακαινισθεί είσοδος και ανελκυστήρας, υπάρχουν κατοικίες και επαγγελματικές στέγες. Τα διαμερίσματα βρίσκονται στα 230μ από το Εθνικό και Αρχαιολογικό Μουσείο, 450μ από το Πολυτεχνείο, 550 από το μετρό και 700μ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Μέσα μεταφοράς, αγορά, καφέ, εστιατόρια σε απόσταση λίγων λεπτών με τα πόδια. Κατάλληλα και για γραφεία ή ιατρεία. 

                                                     

Share this post

Διαβάστε επίσης

voula-seaside-from-the-above-picture-taken-from-drone Οι γειτονιές μας

09/02/2023

3+1 αξιοθέατα για να επισκεφθείς στην Βούλα | Ellika Real Estate

Η Βούλα είναι ένα από τα πιο προνομιούχα προάστια που μπορεί κανείς να συναντήσει σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η φυσική ομορφιά της σε συνδυασμό με τις καθαρές θάλασσες που απολαμβάνουν οι ...

Διαβάστε περισσότερα
pagkrati-athens Οι γειτονιές μας

16/06/2023

Παγκράτι: Η πιο ανερχόμενη περιοχή του κέντρου | Ellika Real Estate

Το Παγκράτι είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες και cool γειτονιές της Αθήνας αλλά και του κόσμου, όπως ψηφίστηκε άλλωστε από το περιοδικό Time Out. Που βρίσκεται; Το Παγκράτι είναι μια απ...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά Ιούνιος 2023 Νέα της Αγοράς

23/06/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Ιούνιος 2023 | Ellika Real Estate

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για τον μήνα Ιούνιο, προτείνοντας στο τέλος δύο ακίνητα που θεωρώ ότι έχουν...

Διαβάστε περισσότερα
Κτηματαγορά 2020 Πρωταπριλιάτικο αστείο? Νέα της Αγοράς

01/04/2020

Η κτηματαγορά για το 2020: Πρωταπριλιάτικο αστείο;

Καθώς η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση υπoλειτουργίας και προφανώς αυτό έχει επηρεάσει άμεσα την κτηματαγορά, διαβάζω και ακούω διάφορες απόψεις για την επόμενη ημέρα. Μέχρι κ...

Διαβάστε περισσότερα
Νέο άντρας μεσίτης κρατάει ένα χαρτοφάκελο με ακίνητα που θέλει να δείξει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές Αγορά Ακινήτων

30/01/2023

Θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2023; | Ellika Real Estate

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ' όλα. Σε συνέχεια του άρθρου του Δεκεμβρίου, που είχε τη μορφή απολογισμού για το 2022, πατροπαράδοτα και φέτος θα προσπαθήσω να κά...

Διαβάστε περισσότερα