Θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2023; Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θα αυξηθούν οι τιμές των ακινήτων το 2023;

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 30/01/2023 | 4 λεπτά
Νέο άντρας μεσίτης κρατάει ένα χαρτοφάκελο με ακίνητα που θέλει να δείξει στους ενδιαφερόμενους αγοραστές

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους, με υγεία πάνω απ' όλα. Σε συνέχεια του άρθρου του Δεκεμβρίου, που είχε τη μορφή απολογισμού για το 2022, πατροπαράδοτα και φέτος θα προσπαθήσω να κάνω μια πρόβλεψη για την αγορά ακινήτων για το 2023.

Βέβαια, προγνώσεις σε μια ζωντανή αγορά δεν μπορούν να γίνουν και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα επέλθει, άρα θα περιοριστώ στα δεδομένα που έχουμε και με βάση αυτά και την εμπειρία μου στην κτηματαγορά, θα τολμήσω να θέσω έναν γενικό χάρτη/ οδηγό.  

Πως θα επηρεάσουν οι εκλογές του 2023 την αγορά ακινήτων ;

Ευρώ που πεφτουν στο πάτωμα

Ένα βασικό δεδομένο που θα επηρεάσει και την κτηματαγορά είναι οι εκλογές μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Από όσο διαβάζω θα είναι και διπλές. Νιώθω πλέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία, δεν έχει την ελπίδα ότι θα αλλάξει κάτι δραματικά με την εκλογή οποιουδήποτε κόμματος. Πέραν αυτού, παραδοσιακά με την έναρξη της εκλογικής περιόδου  υπάρχει μια στασιμότητα στα ακίνητα και ιδιαίτερα στις επενδύσεις. Είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση, ωστόσο τα ακίνητα μέχρι στιγμής έχουν μια ανοδική τροχιά και το ερώτημα είναι αν το εκλογικό αποτέλεσμα ή η μεγάλη σε διάρκεια εκλογική διαδικασία θα ανατρέψει τη πορεία αυτή ή θα της δώσει επιπλέον ώθηση; 

Πως θα επηρεάσει  ο πληθωρισμός την αγορά ακινήτων ;

Ένα ακόμα δεδομένο είναι ο πληθωρισμός και το ενεργειακό κόστος. Εδώ νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε αρκετά, καθώς από τον μέσο πληθωρισμό στην Ευρώπη της τάξεως του 1% για μια περίπου δεκαετία, άξαφνα μέσα σε 12 με 14 μήνες φτάσαμε στο 10%, αυτό ουσιαστικά έχει ροκανίσει τις αποδόσεις των ακινήτων (στο θέμα της υπέρ αξίας αλλά και στα μισθώματα με το πλαφόν αύξησης που επιβλήθηκε). Ο πληθωρισμός δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχεί, είναι το αποτέλεσμα της συνεχόμενης ανάπτυξης και κατανάλωσης, βασικά είναι η μαθηματική απεικόνιση της οικονομίας και στην οικονομία όπως ξέρουμε, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι περιορίζει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών ή πιο σωστά στα ακίνητα τις δυνατότητες των επενδυτών. Βέβαια αν το δούμε από άλλη οπτική γωνία, δίνει ώθηση για επενδύσεις και προστασίας του κεφαλαίου. Πάμε ωστόσο ορισμένα χρόνια πίσω.

Σίγουρα η δεκαετής οικονομική ύφεση και ο COVID 19 είχαν επιβάλει είτε μηδενικό πληθωρισμό ή και αρνητικό·  αυτό σήμαινε οικονομικά: συρρίκνωση της ανάπτυξης και μικρές ή ελάχιστες αποδόσεις σε επενδύσεις αλλά ταυτόχρονα ελάχιστη αύξηση στο κόστος δανεισμού ή χρηματοδότησης με αποτέλεσμα τη μειωμένη διάθεση για αγορά/ τοποθέτηση σε ακίνητα καθώς έχουν χαμηλή απόδοση.

Το 2023, μας βρίσκει με οικονομικά δεδομένα που είχαμε ξεχάσει καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε υψηλό πληθωρισμό και σίγουρα αν είχαμε μια σταδιακή αύξηση του τιμαρίθμου ή κόστους ζωής κατά μια μονάδα ανά έτοςίσως και να μην είχε ενοχλήσει τόσο· αλλά αυτή δεν είναι η μαγεία (;) των επενδύσεων; Βασικά εκεί είναι το ρίσκο και η απόδοση!  

Η επένδυση στα ακίνητα προστατεύει από τον πληθωρισμό;

 Σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 τα ακίνητα κατά μέσο όρο είχαν αύξηση της τάξεως του 11,2% με την Αττική να έχει το υψηλότερο ύψους 13%. Αρα, η επένδυση στα ακίνητα προστατεύει από τον πληθωρισμό; Είναι ένα δύσκολο ερώτημα, καθώς πρέπει να υπολογίσουμε και το κόστος δανεισμού που υπάρχει και τις εναλλακτικές δυνατότητες επένδυσης. (το έχω αναλύσει ότι η κάθε επένδυση έχει και το κοινό της)  

Είναι το 2023 καλή χρονιά για να αγοράσω ακίνητο;

Το ερώτημα που προκύπτει δεν είναι άλλο από το "αν το "2023 είναι καλή χρονιά για αγορά ή πώληση ακινήτου;" και μακάρι να μπορούσα να απαντήσω μονολεκτικά.

Η προσπάθειά μου με τις μηνιαίες αναλύσεις είναι να προσπαθήσω να εξηγήσω την αγορά, να αποτυπώσω τις στατιστικές και τα δεδομένα για να κατανοήσουμε την κτηματαγορά ακόμα περισσότερο. Ναι, είναι ξεκάθαρο ότι η κτηματαγορά ακολουθεί και προστατεύεται από τον πληθωρισμό, ωστόσο δεν μπορεί να προβλέψει τη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου αγοραστή ή μισθωτή! 

Υπάρχει ρίσκο (βασική αρχή των επενδύσεων)  αν το χρονοδιάγραμμα της επένδυσής  είναι 12 μήνες, αλλά σίγουρα είναι μικρότερος ο κίνδυνος  αν μιλάμε για χρονοδιάγραμμα επένδυσης / πώλησης 3 με 5 χρόνια, καθώς η αγορά θα αντιμετωπίσει και τον πληθωρισμό και τις όποιες αλλαγές και θα προσαρμοστεί στα δεδομένα. 

'Ένας από τους λόγους που ερωτεύτηκα την κτηματαγορά είναι η δύναμή της, αν κάνουμε έναν απολογισμό, τελικά ούτε ο Covid ούτε η οικονομική/ κοινωνική κρίση κατάφεραν να σταματήσουν τη πορεία των ακινήτων, ίσως τη καθυστέρησαν, αλλά προχώρησε εκεί που είχε σχεδιάσει, έκανε διορθώσεις, έκανε προσαρμογές, αλλά προχώρησε. 

Καθώς προσπαθώ να μην κουράζω θα συνεχίσω και στο άρθρο του Φεβρουαρίου που θα έχουμε περισσότερα δεδομένα. 

Καλή συνέχεια σε όλους με την Ευχή να έχουμε ένα όμορφο 2023

Αστεριάδης Βασίλης

Share this post

Διαβάστε επίσης

κιφισια Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητας της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
Update Of Greek Real Estate Market Αγορά Ακινήτων

28/09/2022

Update Of Greek Real Estate Market

Το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η ερώτηση αν αξίζει να επενδύσει κάποιος σε ακίνητο αυτήν την περίοδο.  Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτηση αυτή και να παρουσιάσω ορισμένες επιλογέ...

Διαβάστε περισσότερα