Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 01/04/2022 | 4 λεπτά
Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις σε ιδιοκατοίκηση και έχει αναλυθεί πολλές φορές από που πηγάζει αυτό. Ωστόσο πολύ σπάνια έχουμε εξετάσει το θέμα Εξοχική κατοικία που είναι ένα από τα βασικότερα όνειρα του μέσου Έλληνα αλλά και του ευρωπαίου. 

Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην εξοχική κατοικία τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την εποχή που η σκέψη μας οδηγούταν σε ένα πέτρινο σπίτι στο χωριό, πλέον το 2022 με τις δυνατότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακόμα και αυτό το πέτρινο εξοχικό στο βουνό μπορεί να έχει εισόδημα και να μην επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Ωστόσο κάτω από το οικονομικό πρίσμα η ανάλυση για την πορεία της αγοραίας αξίας των εξοχικών ακινήτων παρουσιάζουν μια διαφορετική διαδρομή. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ellika Real Estate οι βασικές κατηγορίες που διαμορφώνονται κατά το τελευταίο διάστημα είναι: 

•    Υψηλής τουριστικής κίνησης, που είναι εξοχικές κατοικίες αξίας κατά κύριο λόγω άνω των 800.000 ευρώ, σε «διεθνής» προορισμούς όπως είναι φυσικά η Μύκονος και η Σαντορίνη και να ακολουθούν η Σύρος, Πάτμος, Ρόδος, Κέρκυρα. Οι κατοικίες είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής και συντήρησης, βρίσκονται σε προνομιακά σημεία είτε με ανεμπόδιστη θέα είτε άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και η ζήτηση τους για αγορά/ επένδυση είναι και από Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό. Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης είναι υψηλές καθώς έχουν ζήτηση για μίσθωση άνω των 4 μηνών/ έτος με εισοδήματα που ανταγωνίζονται τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Φυσικά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους στη κατασκευή αλλά και στη περιοχή που βρίσκονται δεν μπορεί να αποτυπωθεί η αξία τους στατιστικά, ωστόσο ένα γενικό εύρος θα μπορούσε να προσδιοριστεί ότι είναι από 2.500 ευρώ/τ.μ. έως και 10.000 ή και ακόμα 15.000 ευρώ/τ.μ.
•    Μια δεύτερη κατηγορία είναι οι εξοχικές κατοικίες σε απόσταση 200χλμ/ 2-2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα (και το αεροδρόμιο). Τα ακίνητα αυτά έχουν ενδιαφέρον για επένδυση αρκετά έντονο από το 2020 μέχρι και σήμερα τόσο από Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό (από την έρευνά μας κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες). Προφανώς ο κύριος παράγοντας είναι η εύκολη πρόσβαση με δυνατότητα επίσκεψης ακόμα και το σαββατοκύριακο αλλά πλέον με την τηλεργασία πολλοί επιλέγουν να εργάζονται από εκεί τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες που η πρόσβασή τους γίνεται και με θαλάσσια ταξί. Και εδώ βλέπουμε ότι οι τιμές τους έχουν μεγάλη διακύμανση η οποία εξαρτάται με την απόσταση από την Αττική αλλά και από το κόστος της γης ωστόσο ένα γενικό εύρος είναι από 1.200 ευρώ/τ.μ. έως και 3.000 ευρώ/τ.μ. και σε αρχοντικές κατοικίες ιδιαίτερης αισθητικής και τοποθεσίας τότε μπορεί να δούμε και ζητούμενες τιμές στη περιοχή των 5.000 ευρώ/τ.μ.
•    Τέλος υπάρχει και η τρίτη κατηγορία που αφορά τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με την πρωτεύουσα που η μετάβαση απαιτεί είτε ακτοπλοϊκά μέσα ή αεροπλάνο και σε αυτή τη κατηγορία δεν εντοπίζεται μια ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης αλλά περισσότερο μια σταθεροποίηση στις τιμές. Οι ζητούμενες τιμές έχουν κάποιο εύρος και ξεκινάνε από 1.000 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ/τ.μ. και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ξεπερνάνε το εύρος αυτό. 

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις για τη τουριστική περίοδο του 2022 μιλούν για μια πολύ πετυχημένη περίοδο μάλιστα υπάρχει η ελπίδα να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 και έχει φέρει αισιοδοξία τόσο για το τουριστικό κλάδο όσο και για την κτηματαγορά αλλά και γενικότερα την οικονομία της Ελλάδος. 

Ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις τόσο με τις εχθροπραξίες σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον υψηλό (για δεδομένα 5ετίας) πληθωρισμό είναι μια συνταγή που μπορεί να εκμηδενίσει τις δυνατότητες επένδυσης σε εξοχική κατοικία. Όπως προαναφέραμε η πρόσβαση στην εξοχική κατοικία είναι βασικός παράγοντας και αν η μετάβαση αυτή έχει μεγαλύτερο κόστος και σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό (πλέον) κόστος συντήρησης και ανακαίνισης δεν αφήνει περιθώρια κέρδους / εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπρόσθετα προχωράνε πολλά οδικά έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η προσφορά ακινήτων προς πώληση. Με βάση όλα τα παραπάνω και τους κανόνες της οικονομίας προς το παρόν προβλέπεται οι ζητούμενες τιμές να αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κάμψης. 
 

Διαβάστε επίσης

Ο πραγματικός λόγος της αύξησης των ενοικίων Ενοικιάσεις Ακινήτων

18/02/2022

Ο πραγματικός λόγος της αύξησης των ενοικίων

Γιατί τα ενοίκια είναι τόσο υψηλά Βαδίζοντας σε μια χρονιά «διορθώσεων» αλλά και διαρθρωτικών αλλαγών σε μια σειρά από τομείς σε οικονομία και ρυθμούς ζωής, υπάρχουν ακόμα «ανοιχτά θέματ...

Διαβάστε περισσότερα
Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; Ενοικιάσεις Ακινήτων

10/05/2023

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω;

​ Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε νομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα κατοικίδια συντροφιάς και γενικότερα την αντιπετώπιση τους. Τι προβλέπεται ...

Διαβάστε περισσότερα
Πανοραμική-Θέα-από-την-Καλλιδρομίου Οι γειτονιές μας

23/02/2023

Νεάπολη - Εξάρχεια - Μουσείο: Οι πιο "hot" γειτονιές της Αθήνας

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο "παρεξηγημένες" και upcoming περιοχές της Αθήνας. Σε αντίθεση με άλλα σημεία του κέντρου, τα Εξάρχεια είναι μια περιοχή η οποία προσελκύει κόσμο διαφορετ...

Διαβάστε περισσότερα
Ellika - Akmi Σεμινάρια