Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 01/04/2022 | 4 λεπτά
Εξοχική κατοικία στην Ελλάδα του 2022

Είναι σε όλους γνωστό ότι η Ελλάδα κατέχει μια από τις υψηλότερες θέσεις σε ιδιοκατοίκηση και έχει αναλυθεί πολλές φορές από που πηγάζει αυτό, ωστόσο πολύ σπάνια έχουμε εξετάσει το θέμα Εξοχική κατοικία, που είναι ένα από τα βασικότερα όνειρα του μέσου Έλληνα αλλά και του ευρωπαίου. 

Τι είναι η εξοχική κατοικία;

 

εξοχική κατοικία κοντά σε λίμνη

 

Φυσικά όταν αναφερόμαστε στην εξοχική κατοικία τα δεδομένα έχουν αλλάξει από την εποχή που η σκέψη μας οδηγούταν σε ένα πέτρινο σπίτι στο χωριό, πλέον το 2022 με τις δυνατότητες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακόμα και αυτό το πέτρινο εξοχικό στο βουνό μπορεί να έχει εισόδημα και να μην επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό. 

Ωστόσο κάτω από το οικονομικό πρίσμα η ανάλυση για την πορεία της αγοραίας αξίας των εξοχικών ακινήτων παρουσιάζουν μια διαφορετική διαδρομή. Σύμφωνα με τις αναλύσεις του Ellika Real Estate οι βασικές κατηγορίες που διαμορφώνονται κατά το τελευταίο διάστημα είναι: 

•    Υψηλής τουριστικής κίνησης, που είναι εξοχικές κατοικίες αξίας κατά κύριο λόγω άνω των 800.000 ευρώ, σε «διεθνής» προορισμούς όπως είναι φυσικά η Μύκονος και η Σαντορίνη και να ακολουθούν η Σύρος, Πάτμος, Ρόδος, Κέρκυρα. Οι κατοικίες είναι υψηλής ποιότητας κατασκευής και συντήρησης, βρίσκονται σε προνομιακά σημεία είτε με ανεμπόδιστη θέα είτε άμεση πρόσβαση στη θάλασσα και η ζήτηση τους για αγορά/ επένδυση είναι και από Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό. Οι δυνατότητες εκμετάλλευσης είναι υψηλές καθώς έχουν ζήτηση για μίσθωση άνω των 4 μηνών/ έτος με εισοδήματα που ανταγωνίζονται τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Φυσικά λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους στη κατασκευή αλλά και στη περιοχή που βρίσκονται δεν μπορεί να αποτυπωθεί η αξία τους στατιστικά, ωστόσο ένα γενικό εύρος θα μπορούσε να προσδιοριστεί ότι είναι από 2.500 ευρώ/τ.μ. έως και 10.000 ή και ακόμα 15.000 ευρώ/τ.μ.
•    Μια δεύτερη κατηγορία είναι οι εξοχικές κατοικίες σε απόσταση 200χλμ/ 2-2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα (και το αεροδρόμιο). Τα ακίνητα αυτά έχουν ενδιαφέρον για επένδυση αρκετά έντονο από το 2020 μέχρι και σήμερα τόσο από Έλληνες αλλά και από το εξωτερικό (από την έρευνά μας κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες). Προφανώς ο κύριος παράγοντας είναι η εύκολη πρόσβαση με δυνατότητα επίσκεψης ακόμα και το σαββατοκύριακο αλλά πλέον με την τηλεργασία πολλοί επιλέγουν να εργάζονται από εκεί τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας. Στη κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται και τα νησιά του Αργοσαρωνικού όπως η Ύδρα και οι Σπέτσες που η πρόσβασή τους γίνεται και με θαλάσσια ταξί. Και εδώ βλέπουμε ότι οι τιμές τους έχουν μεγάλη διακύμανση η οποία εξαρτάται με την απόσταση από την Αττική αλλά και από το κόστος της γης ωστόσο ένα γενικό εύρος είναι από 1.200 ευρώ/τ.μ. έως και 3.000 ευρώ/τ.μ. και σε αρχοντικές κατοικίες ιδιαίτερης αισθητικής και τοποθεσίας τότε μπορεί να δούμε και ζητούμενες τιμές στη περιοχή των 5.000 ευρώ/τ.μ.
•    Τέλος υπάρχει και η τρίτη κατηγορία που αφορά τις πιο απομακρυσμένες περιοχές σε σχέση με την πρωτεύουσα που η μετάβαση απαιτεί είτε ακτοπλοϊκά μέσα ή αεροπλάνο και σε αυτή τη κατηγορία δεν εντοπίζεται μια ιδιαίτερη αύξηση της ζήτησης αλλά περισσότερο μια σταθεροποίηση στις τιμές. Οι ζητούμενες τιμές έχουν κάποιο εύρος και ξεκινάνε από 1.000 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν έως τα 2.000 ευρώ/τ.μ. και σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που ξεπερνάνε το εύρος αυτό. 

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε ότι οι προβλέψεις για τη τουριστική περίοδο του 2022 μιλούν για μια πολύ πετυχημένη περίοδο μάλιστα υπάρχει η ελπίδα να ξεπεράσει τα νούμερα του 2019 και έχει φέρει αισιοδοξία τόσο για το τουριστικό κλάδο όσο και για την κτηματαγορά αλλά και γενικότερα την οικονομία της Ελλάδος. 

Ωστόσο οι τρέχουσες εξελίξεις τόσο με τις εχθροπραξίες σε ευρωπαϊκό έδαφος όσο και η ενεργειακή κρίση σε συνδυασμό με τον υψηλό (για δεδομένα 5ετίας) πληθωρισμό είναι μια συνταγή που μπορεί να εκμηδενίσει τις δυνατότητες επένδυσης σε εξοχική κατοικία. Όπως προαναφέραμε η πρόσβαση στην εξοχική κατοικία είναι βασικός παράγοντας και αν η μετάβαση αυτή έχει μεγαλύτερο κόστος και σε συνδυασμό με το πολύ υψηλό (πλέον) κόστος συντήρησης και ανακαίνισης δεν αφήνει περιθώρια κέρδους / εισοδήματος από βραχυχρόνια μίσθωση. Επιπρόσθετα προχωράνε πολλά οδικά έργα που βελτιώνουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές της Ελλάδος με αποτέλεσμα να μεγαλώνει η προσφορά ακινήτων προς πώληση. Με βάση όλα τα παραπάνω και τους κανόνες της οικονομίας προς το παρόν προβλέπεται οι ζητούμενες τιμές να αρχίζουν να δείχνουν σημάδια κάμψης. 
 

Διαβάστε επίσης

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Οι γειτονιές μας

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Ο Λόφος Στρέφη, στα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα
Νέα Σμύρνη Οι γειτονιές μας

07/07/2023

Νέα Σμύρνη: Η πιο εναλλακτική περιοχή των Νοτίων Προαστίων | Ellika Real Estate

Εξαιρετικά τοποθετημένη, ανάμεσα στο κέντρο της Αθήνας και την παραλιακή ζώνη της πρωτεύουσας, η Νέα Σμύρνη θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί μια γειτονιά των βορείων προαστίων στα νότι...

Διαβάστε περισσότερα
Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; Ενοικιάσεις Ακινήτων

10/05/2023

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; | Ellika Real Estate

​ Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε νομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα κατοικίδια συντροφιάς και γενικότερα την αντιπετώπιση τους. Τι προβλέπεται ...

Διαβάστε περισσότερα