Απολογισμός Κτηματαγοράς για το 2022 | Ellika.gr Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Απολογισμός Κτηματαγοράς για το 2022

  • Βασίλης Αστεριάδης | 22/12/2022 | 4 λεπτά

Φτάσαμε στον Δεκέμβριο μιας ιδιαίτερης χρονιάς και θα προσπαθήσω να κάνω έναν μικρό απολογισμό για το 2022. Η αγορά των ακινήτων, είτε πρόκειται για επένδυση ή ιδιοχρησία, έχει τους δικούς της κανόνες και επηρεάζεται (άμεσα ή έμμεσα) από τους υπόλοιπους τομείς της οικονομίας και κοινωνίας. Δεν είναι εύκολο να προβλέψεις τις αντιδράσεις της αγοράς και κατά τη γνώμη μου αυτή είναι η ιδιαιτερότητα που αγαπάω στο επάγγελμα αυτό. Ωστόσο η κάθε προσπάθεια καταγραφής των δεδομένων βοηθάει στο να την κατανοήσουμε λίγο καλύτερα.

ktimatagora-apologismos-2022

Πως κινήθηκε η αγορά το 2022;

Το 2022, ομολογώ, πως ξεκίνησε περίεργα. Ενώ από τις αρχές του Ιανουαρίου υπήρχαν πολλές αναφορές για την κατάσταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λίγοι πίστευαν ότι μπορεί να οδηγήσει σε εχθροπραξίες· την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κτηματαγορά είχε παγώσει, κυριολεκτικά, καθώς υπήρξαν έντονες χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας.

Ο Φεβρουάριος, είχε ως κύριο θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία, που όπως όλοι πλέον ξέρουμε οδήγησε σε πόλεμο, ο οποίος διαρκεί μέχρι και σήμερα. Πολλές ήταν οι απόψεις ότι δεν θα διαρκούσε πολύ ή ότι θα υπήρχε γενική σύρραξη, ωστόσο 10 μήνες αργότερα, ο πόλεμος ακόμα δεν έχει λήξει. Παρόλη την πολιτική αστάθεια, ευτυχώς η κατάσταση αυτή δεν επεκτάθηκε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. 

Από τον Μάρτιο μέχρι το Πάσχα, η υγειονομική κρίση Covid 19 είχε χάσει την πρώτη θέση στην καθημερινότητα και πλέον το κύριο θέμα ήταν η επερχόμενη ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος. Ήταν μια περίοδος, που η κτηματαγορά  άρχισε να εμφανίζει σημάδια κόπωσης και μείωσης ενδιαφέροντος, ωστόσο ΔΕΝ ήταν αρκετή για να δούμε σοβαρές μειώσεις είτε στις μισθωτικές, είτε στις αγοραίες αξίες. 

Μετά το Πάσχα και μέχρι και τον Σεπτέμβριο, η χώρα μας επικεντρώθηκε στον τουρισμό, γεγονός αναμενώμενο, καθώς τα δύο προηγούμενα χρόνια, ο τουρισμός ουσιαστικά υπολειτουργούσε. Το 2022, υπήρξε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστεί ο τζίρος του 2019 (που ήταν μια πολύ επιτυχημένη χρονιά), στόχος που ΔΕΝ επετεύχθη, αλλά τουλάχιστον πλησίασε αρκετά. Η ζήτηση για ακίνητα εξακολουθούσε να είναι θετική και άρχισε να διαφαίνεται, ότι το θέμα του πολέμου ΔΕΝ θα λειτουργούσε αρνητικά. 

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο φθινόπωρο του 2022, με μια καλή χρονιά στον τουρισμό, με τον Covid παρέα παράλληλα με υψηλό πληθωρισμό, πόλεμο και πολλαπλά απαισιόδοξα σενάρια για τις επενδύσεις σε ακίνητα και ψιθύρους για εκλογές. Κάπου εκεί, ανακοινώθηκε και η αύξηση του ορίου για την Golden Visa, η οποία ταρακούνησε την κτηματαγορά.  

Για ακόμα μια χρονιά η οικονομία των ακινήτων αντιστάθηκε στην Ελλάδα, καθώς στο εξωτερικό (βλέπε UK & USA) υπήρξαν σημαντικές μειώσεις στις αξίες τις οποίες μπορείτε να δείτε στο σχετικό άρθρο. Στη χώρα μας, οι ζητούμενες τιμές όχι μόνο ΔΕΝ έχουν μειωθεί, αλλά έχουν θα έλεγα ότι μάλλον έχουν αυξηθεί. 

'Έχουν γίνει πολλές αναλύσεις, γιατί η ελληνική κτηματαγορά έχει τους δικούς της κανόνες που πολλές φορές δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. Εγώ, όμως θα αρκεστώ στο να αναφέρω τους βασικούς κατά τη γνώμη μου: 

  • το 2019, πριν τον Covid τα ακίνητα (και η οικονομία γενικότερα) στην Ελλάδα προσπαθούσαν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση διάρκειας περί τα 7-10 χρόνια, ενώ αντίθετα στην Ευρώπη και στην Αμερική είχαν πλησιάσει σε υψηλά σημεία (για κάποιους και μέγιστα) ιδιαίτερα στα ακίνητα.

  • στην οικονομία ο κανόνας της προσφοράς και ζήτησης είναι ο πιο δυνατός και όσο δεν υπάρχουν ακίνητα προς πώληση/ μίσθωση οι αξίες θα ανεβαίνουν. 

  • πατροπαράδοτα το ελληνικό καταναλωτικό κοινό επενδύει σε ακίνητα (έχουμε από το υψηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης).

  • για πολλούς η επένδυση σε ακίνητο, θεωρείται πιο ασφαλής (αν και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι υπό συζήτηση) .

Δεν θέλω να κουράσω έρχονται και οι γιορτές, προσωπικά προβλέψεις ΔΕΝ μου αρέσουν ωστόσο στο email του Ιανουαρίου θα αποτυπώσω τα δεδομένα που θα έχουμε και θα προσπαθήσω να κάνω μια πρόβλεψη. 

Με την ευκαιρία θέλω να ευχηθώ σε όλους να περάσετε όσο πιο όμορφα γίνεται στις γιορτές με υγεία & χαμόγελα για όλη την οικογένεια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την στήριξή σας σε αυτό το Real Estate Blog.

 

Αστεριάδης Βασίλης 

 

Share this post

Διαβάστε επίσης

Ενοικιάσεις Ακινήτων

06/05/2022

Μίσθωση Κατοικίας το 2022

Έχοντας ξεπεράσει το πρώτο τρίμηνο του 2022 η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται ακόμα σε σύγχυση έχοντας πόλεμο στην Ευρώπη και ταυτόχρονα ενεργειακή κρίση, παρά τις εκτιμήσεις ότι θα είχαμε...

Διαβάστε περισσότερα
Αγορά Ακινήτων

08/03/2022

Η αγορά ακινήτων στα Βόρεια Προάστια και στο κέντρο της Αθήνας

Το Ellika Real Estate σε μια ακόμη προσπάθεια του να αναλύσει την αγορά για να βοηθήσει τους πελάτες του απαντά σε ερωτήσεις για την αγορά ακινήτων. Οι έμπειροι συνεργάτες του Ellika Real...

Διαβάστε περισσότερα
Αγορά Ακινήτων

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα