Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Δεκέμβριο; Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά τον Δεκέμβριο; | Ellika Real Estate

  • Vassilis Asteriadis | Manager of Ellika North | 31/12/2023 | 3 λεπτά
ελληνική κτηματαγορά δεκέμβριος 2023. 1

Η ετήσια ανασκόπηση για την ελληνική κτηματαγορά, με στατιστική ανάλυση θα είναι το αντικείμενο ανάλυσης για τον επόμενο μήνα, ωστόσο για τώρα θέλω να σταθώ σε ορισμένα σημεία που προβληματίζουν.

Το διεθνές κλίμα σίγουρα προκαλεί ανησυχία, δεν είναι μόνο ο συνδυασμός του υψηλού πληθωρισμού,επιτοκίων δανεισμού και συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, αλλά αρχίζουμε να βλέπουμε και σημάδια επενδυτικής κόπωσης στα ακίνητα. 

Για να μη παρεξηγηθώ προφανώς και μια επιλογή προστασίας έναντι των πληθωριστικών τάσεων είναι τα ακίνητα και θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες που αξίζει να εξεταστούν στην ελληνική κτηματαγορά, απλά πρέπει να αποτυπωθεί καλά το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης!

 Ενα αναλυτικό άρθρο αναφέρει ότι ο συνδυασμός των υψηλών επιτοκίων και της έλλειψης ακινήτων στην παγκόσμια οικονομία, θα οδηγήσει την αγορά σε παγίδα.

Μάλιστα σύμφωνα με το "Bloomberg", αναλυτές της Goldman Sachs ανέφεραν πρόσφατα πως ο αντίκτυπος των συνεχιζόμενα υψηλών τόκων των στεγαστικών δανείων θα είναι πιο έντονος το 2024. Εκτιμούν, πως ο αριθμός των συναλλαγών θα μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

 

Ποια είναι η κατάσταση των ακινήτων στην Αμερική;

 

ελληνική κτηματαγορά δεκέμβριος 2023

 

Μελετώντας τη κατάσταση των ακινήτων κατοικίας στην Αμερική (σχετικό άρθρο εδώ) η πρόβλεψη τους για το 2024, είναι μια αύξηση ύψους 2,6% με 6,5% των αξιών με κύρια αιτία το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές κατοικίες για πώληση και μίσθωση σε σχέση με τη ζήτηση, κάτι που θυμίζει αρκετά την κατάσταση και σε εμάς, αλλά σε μια πολύ ώριμη αγορά.

Αναφερόμαστε σε μία οικονομία που άνω του 70% η αγορά / επένδυση γίνεται με δανεισμό, όπου τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν κατά πολύ το κόστος χρήματος, επίσης και εκεί ο κατασκευαστικός κλάδος αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με εδώ. 

 

Τι συμπεραίνουμε για την ελληνική κτηματαγορά;

Αρα τι συμπεραίνουμε για την ελληνική κτηματαγορά όπου το 70% των αγορών γίνεται με ιδία κεφάλαια, το κόστος κατασκευής/ ανακαίνισης είναι στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 20 ετών υπάρχει απουσία ακινήτων σε σχέση με τη υφιστάμενη ζήτηση;

Σύμφωνα με τη Τράπεζα της Ελλάδος (σχετικό άρθρο εδώ) έχουμε 12% αύξηση στις εμπορικές αξίες ακινήτων σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022 και όπως βλέπουμε στο παρακάτω πίνακα η πρωταθλήτρια είναι η Αττική.  

 

H επένδυση του Δεκεμβρίου από το Ellika Real Estate:

Με αυτή την ανάλυση θα κλείσω με τις θερμότερες ευχές μου για τις γιορτές και το νέο έτος με υγεία πάνω από όλα και τη παρουσίαση ενός ενδιαφέροντος διαμερίσματος στην Κηφισιά:

•    Κηφισιά παλαιό διαμέρισμα 
•    Διαμέρισμα, 93τ.μ.,
•    υπερυψωμένου ισογείου,
•    2 υπνοδωμάτια, ξεχωριστή κουζίνα και 1 λουτρό.
•    χρήζει ανακαίνισης.
•    Αρχικά Ζητούμενη 270.000€
 

Share this post

Διαβάστε επίσης

κτηματαγορά-μάιος-2023 Νέα της Αγοράς

02/06/2023

Ελληνική κτηματαγορά: Mάιος 2023 | Ellika Real Estate

Όπως κάθε μήνα έτσι και τώρα, θα προσπαθήσω να καταγράψω τα βασικά σημεία της αγοράς των ακινήτων και να κάνω μια σύντομη παρουσίαση για το πως κινείται η ελληνική κτηματαγορά για το μήνα...

Διαβάστε περισσότερα
Καταπράσινος δρόμος στην Κηφισιά Οι γειτονιές μας

24/03/2023

Κηφισιά: Εκεί που η κομψότητα της παλιάς Αθήνας συναντάει το αστικό τοπίο | Ellika Real Estate

Αν θέλεις να γευτείς την αυθεντική εμπειρία της κομψότητας της παλιάς Αθήνας, πρέπει να κάνεις μια μικρή βόλτα 12 χιλιομέτρων, για να βρεθείς σε μία από τις πιο γραφικές περιοχές των βορε...

Διαβάστε περισσότερα
Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; Ενοικιάσεις Ακινήτων

10/05/2023

Ενοικίαση σπιτιού και κατοικίδια: Τι πρέπει να ξέρω; | Ellika Real Estate

​ Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε νομικό αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο σε ότι αφορά τα κατοικίδια συντροφιάς και γενικότερα την αντιπετώπιση τους. Τι προβλέπεται ...

Διαβάστε περισσότερα
ελληνική-κτηματαγορά-2023-ellika Νέα της Αγοράς

26/01/2024

Πως κινήθηκε η ελληνική κτηματαγορά το 2023; | Ellika Real Estate

Παραδοσιακά στην αρχή κάθε έτους ξεκινάμε με έναν απολογισμό για την ελληνική κτηματαγορά για το έτος που μας αποχαιρέτησε. Άλλωστε δεν είναι τυχαία η ελληνική παροιμία που λέει "Αν δεν ξ...

Διαβάστε περισσότερα
Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών! Οι γειτονιές μας

03/02/2022

Λόφος Στρέφη και Εξάρχεια - Υπέροχα διαμερίσματα για όλα τα γούστα στην πιο cool γειτονιά των Αθηνών!

Ο Λόφος Στρέφη, στα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες συνοικίες της Αθήνας. Βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας και εκτείνονται γύρω από την ομώνυμη πλατεία της. 

Διαβάστε περισσότερα